Klasické chlupaté knedlíky recept

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření45 minPočet porcí4 porce

Recept na chlupaté knedlíky se liší kraj od kraje. Například v západních Čechách a Pošumaví se jedí chlupaté knedlíky kulaté a veliké jako dětská pěst. Naopak ve východních Čechách a v Podkrkonoší se z podobného základu dělají jako malé noky. Těsto na recept na chlupaté knedlíky zůstává víceméně stejný, ale často se mění složení ostatních ingrediencí. Chlupaté knedlíky dostaly svoje pojmenování podle toho, že na povrchu knedlíků zůstane vysrážený škrob z brambor, což dělá okolo brambor jemný závoj připomínající chlupy. Recept na chlupaté knedlíky připravujte z brambor varného typu B nebo C. A když hotové chlupaté knedlíky obalíte v rozpuštěném sádle nebo másle, tak vám tak rychle neoschnou a neokorají.


Chlupaté knedlíky jsou rozkročené někde mezi bramborovými knedlíky a slovenskými haluškami. Jinak se jim také kraj od kraje říká bosáky, modráky, volováky aj. Těsto na chlupaté knedlíky můžete udělat z vařených i syrových brambor. Chlupaté knedlíky můžete podávat jako hlavní jídlo i jako přílohu třeba k pečenému masu. Recept na chlupaté knedlíky například výborně chutná s opečenou slaninou a zakysanou smetanou. Nebo s uzeným masem a se zelím. Chlupaté knedlíky a jejich recept si vlastně můžete přetvořit k obrazu svému. Z těsta na chlupaté knedlíky lze rovněž uvařit strapačky nebo halušky.


(celý recept)

Ingredience receptu

  • 250 g brambor uvařených ve slupce
  • 250 g syrových brambor
  • 300 g hrubé mouky
  • 60 g másla nebo sádla
  • 3 vejce
  • 1 lžička škrobu
  • sůl


Způsob přípravy

Osolenou vodu v hrnci uveďte do varu.

Uvařené brambory zbavte slupek, nastrouhejte nahrubo a vložte do mísy. Ty syrové také oloupejte, ale nastrouhejte najemno a přidejte do mísy k vařeným. Přisypte 1 lžičku soli, přidejte vejce, mouku a škrob a vytvořte těsto.

Teď je potřeba z těsta vytvarovat knedlíky. Můžete rukama nebo třeba pomocí polévkových lžic. Knedlíky dejte do vroucí osolené vody.

Vařte je 6–7 minut. Hotové knedlíky vyplavou na hladinu. Dejte je do mísy s rozpuštěným sádlem nebo máslem. Pořádně promíchejte.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Klasické chlupaté knedlíky recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Klasické chlupaté knedlíky.
Nebo hledejte podobné podle části názvu klasické chlupaté knedlíky .
Hledat podobné recepty na internetu jako Klasické chlupaté knedlíky

Kde najít informace



×