Jogurtový koláč s jahodami recept
Jogurtový koláč s jahodami úžasně voní letním ovocem a stejně úžasně chutná. Jeho příprava je víc než snadná, takže s chutí do toho.
(celý recept)
Ingredience receptu
- těsto:
- 1/2 hrnku bílého jogurtu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 vejce
- 1 hrnek cukru krupice
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 1/4 hrnku plnotučného mléka
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 1/2 lžičky mořské soli
- jahodová náplň:
- 250 g jahod
- 1/4 hrnku cukru krupice
- šlehačková náplň:
- 1 hrnek sladké smetany
- 3 lžíce cukru moučka
Způsob přípravy
Jogurtový koláč s jahodami úžasně voní letním ovocem a stejně úžasně chutná. Jeho příprava je víc než snadná, takže s chutí do toho. Především si troubu předehřejeme na 160 stupňů. Koláčovou formu vymažeme olejem a lehce vysypeme moukou. Sůl, prášek do pečiva a mouku smícháme v míse.V jiné míse zase rozšleháme vejce, vanilku, jogurt, olej, mléko a cukr do hladké pěny. Pak postupně přisypáváme suchou směs s moukou a umícháme hladké těsto. Připravené těsto nalijeme do formy na koláč a v předehřáté troubě ho pečeme přibližně 45 minut.
Vyzkoušíme zapíchnutím špejle doprostřed koláče jestli je upečený (měli bychom ji vytáhnout čistou), vyndáme ho z trouby a necháme vychladnout. Mezitím jahody očistíme a nakrájíme na poloviny. Opatrně je v misce promícháme s cukrem. Současně ušleháme ve šlehači šlehačku s moučkovým cukrem, až se tvoří středně tuhé špičky. Vychladlý koláčový korpus potřeme šlehačkou a na ni naskládáme připravené jahody s cukrem. Můžeme ihned podávat.