Medové perníčky recept
U tohoto vánočního cukroví bývá problém v tom, že by se mělo nechat odležet určitou dobu před tím, než se do něj pustíme. Jinak totiž hrozí riziko, že si vylámeme zuby. Naštěstí existují i recepty pro ty, kdo se do pečení perníčků pustí téměř na poslední chvíli. Jeden takový naleznete níže.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 400 g hladké mouky
- 140 g moučkového cukru
- 50 g másla
- 2 vejce + 1 na potření
- 2 lžíce medu
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžíce perníkového koření
Způsob přípravy
Do mísy nasypeme všechny sypké přísady.
V druhé míse utřeme vejce s máslem a přidáme med. Do vlhké směsi postupně přisypáváme sypkou a hnětením vytvoříme hladké těsto.
Těsto na perníčky zabalíme do potravinové fólie a uložíme přes noc do lednice. Druhý den těsto vyndáme z chladničky, necháme asi 20 minut povolit a můžeme začít válet a vykrajovat.
Troubu předehřejeme na 160°C. Plech vyložíme pečícím papírem, na který pokládáme vykrájené tvary. Perníčky dáme péct na 8 minut do trouby.
Během doby pečení v hrnku rozšleháme jedno vejce s trochou vody. Po osmi minutách cukroví potřeme vaječnou směsí a vrátíme na další dvě až tři minuty do trouby.
Hotové perníčky můžeme zdobit bílkovou pastou. Tu připravíme smícháním 150 g prosátého moučkového cukru s 1 bílkem a lžičkou citronové šťávy.