Rebarborový koláč s jahodami recept
Rebarborový koláč s jahodami je současně sladký a lahodně navinulý. Dokonalé spojení jahod s rebarborou.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 balíček lineckého těsta
- 2 1/2 hrnku nakrájených jahod
- 3 hrnky nakrájené rebarbory
- 1 vejce
- 1 lžíce mléka
- 1 lžíce pomerančové šťávy
- 1/4 hrnku kukuřičného škrobu
- 2 lžíce másla
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky soli
- 1/3 hrnku cukru krystal
- 1/3 hrnku hnědého cukru
Způsob přípravy
Rebarborový koláč s jahodami je současně sladký a lahodně navinulý. Dokonalé spojení jahod s rebarborou. Linecké těsto necháme důkladně vychladit v ledničce. Připravíme si mezitím náplň smícháním pomerančové šťávy, obou druhů cukru, soli, vanilkového extraktu a očištěné a na drobné kousky nakrájené rebarbory.Troubu mezitím předehřejeme na 200 stupňů. Linecké těsto rozdělíme na dvě části. Z jedné (měla by být o něco větší) vyválíme placku. Připravíme si koláčovou formu, vymažeme ji máslem a vyložíme těstem, které na okrajích zvedneme. Náplň přeneseme pomocí lžíce na těsto ale přebytečnou tekutinu necháme v misce.
Povrch náplně pokryjeme nakrájenými jahodami a kousky másla. Z druhé poloviny těsta vyválíme placku a nakrájíme z ní proužky. Ty pak přeneseme na koláč a vytvoříme na něm mřížku. Na okrajích formy obě těsta spojíme a přebytečné ořízneme. Proužky těsta potřeme vejcem, ve kterém jsme rozšlehali mléko. Koláč pečeme asi 20 minut, pak snížíme teplotu na 160 stupňů a pečeme ještě asi půl hodiny.Po upečení necháme koláč stát v pokojové teplotě 3 hodiny. Teprve pak ho můžeme servírovat, nebo uložit do ledničky, kde vydrží až 5 dní.