Uvařit poctivý hovězí vývar není žádná velká věda, ale má to svá pravidla.

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Pravý hovězí vývar asi tak často doma nevaříme. Není to proto, že by to bylo příliš složité, ale spíše proto, že na to potřebujeme poměrně hodně času. Sice nemusíme celou dobu stát u plotny, ale určitá kontrola je rozhodně nutná.

Důležitý je i výběr masa. Na hovězí vývar se hodí především krk, plec, hruď nebo i žebra s masem. Do správného vývaru ale patří i kosti, výborná je třeba oháňka.

Maso a kosti vkládejte do studené vody. Kosti ještě před vařením naskládejte do pekáčku vymazaného olejem a pečte je alespoň čtvrt hodiny v troubě předehřáté na 200 stupňů. Když se zbarví dozlatova, vložte je do studené vody společně s masem.

Přidejte bobkový list, nové koření a pár kuliček černého pepře. Vodu přiveďte k varu, pak snižte teplotu tak, aby vývar jen lehounce probublával, prudký var vaše úsilí o kvalitní vývar zničí.


Když se na povrchu vývaru začne tvořit pěna, což jsou vysrážené bílkoviny, naběračkou ji sledně odstraňujte. Díky tomu bude polévka krásně čirá. Asi po půl hodině se pěna tvořit přestane.

Kvalitní hovězí vývar se takto zvolna vaří (táhne) několik hodin. Ve druhé polovině vaření do polévky přidejte zeleninu. Co se týká kořenové zeleniny, tak ta tam rozhodně patří. Celer, petržel a mrkev, také menší cibule. U mrkve buďte opatrní, dáte-li jí hodně, získá vývar příliš nasládlou chuť. Cibuli omyjte a vložte do vody i se slupkou, kvůli zlatavé barvě polévky.

Dále pokračujte v pomalém vaření a až zelenina změkne, z vývaru ji odstraňte. Pokud se vám zdá, že se voda příliš vyvařila, klidně ji dolijte. Pozor, zase studenou. Zhruba po čtyřech hodinách od začátku vaření vývar sceďte přes jemné síto, abyste získali zlatavou čirou tekutinu. Už ho nevařte, ochutnejte ho a podle chuti osolte a opepřete.

Do hotového vývaru můžete přidat trochu nasekané zelené petrželky, kousky uvařeného masa, zvlášť uvařené knedlíčky nebo nakrájenou zeleninu.

Kvalitní vývar má na naše zdraví blahodárné účinky. Zahřeje, nasytí, zlepšuje náš spánek, pomáhá při nemocech, protože tělu dodává sílu a energii. Také má protizánětlivé účinky. Obsahuje spoustu vitamínů, minerálů, kolagen a jen málo kalorií. A pokud se povede, je hlavně velmi dobrý.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Uvařit poctivý hovězí vývar není žádná velká věda, ale má to svá pravidla., je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Kde najít informace



×