Zapečený lilek recept
Zapečený lilek se sýrem halloumi je velmi chutné zeleninové jídlo. A určitě nejen pro vegetariány.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g sýra halloumi
- 2 lilky
- šalotka
- 5 stroužků česneku
- 8 rajčat
- mořská sůl
- mletý černý pepř
- sušený tymián
- čerstvá zelená petržel
- třtinový cukr
- olivový olej
Způsob přípravy
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Lilky nakrájíme na kolečka, osolíme je a necháme půl hodiny ležet aby pustily vodu. Pak je opláchneme čistou vodou a osušíme papírovou utěrkou.
Pekáč vyložíme pečícím papírem, kolečka lilků na něj naskládáme a pokapeme je olejem. V předehřáté troubě je pak pečeme 7 až 10 minut.
Ve vyšší pánvi zahřejeme 4 lžíce olivového oleje, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a utřený česnek. Vše restujeme asi dvě minuty za stálého míchání. Mezitím spaříme a oloupeme rajčata a nakrájíme je na kousky. Přidáme je do pánve k cibuli, okořeníme tymiánem, pepřem a solí a přidáme i dvě lžíce hnědého cukru. Směs v pánvi povaříme 5 minut, pak přidáme nasekanou zelenou petrželku a odstavíme pánev z plotny.
Do zapékací mísy nalijeme asi třetinu rajčatové omáčky, na ni naskládáme plátky lilků a plátky sýra. Zalijeme to další třetinou omáčky. Znovu naskládáme plátky lilku a sýra a přelijeme vše zbylou omáčkou. V předehřáté troubě pečeme asi 30 až 40 minut.
Na talíři posypeme zapečený lilek nadrobno nasekanou petrželkou.