Pizza s houbami, chřestem a čtyřmi druhy sýra recept
Pizza s houbami, chřestem a čtyřmi druhy sýra je skvělá. Čerstvě vytažená z trouby, voňavá bylinkami a sýry určitě všechny nadchne.
Ingredience receptu
- těsto na pizzu:
- 1,5 hrnku mouky
- 1 lžíce medu
- 1?5 lžičky sušeného droždí
- 1/2 hrnku vlažné vody
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/4 lžičky soli
- náplň:
- 6 lžic olivového oleje
- 1/4 hrnku nakrájené zelené bazalky
- 6 čerstvých hub (třeba žampiony)
- 1 stonek chřestu
- 2 lžíce strouhaného parmezánu
- 1 stroužek česneku
- 1/4 lžičky mleté papriky
- 2 hrnky pokrájené zelené rukoly
- špetka soli
- špetka mletého černého pepře
- 2 lžíce opražených piniových oříšků
- 1,5 hrnku nakrájené mozzarelly
- 100 g sýru Burrata
- 100 g sýru feta
- 2 lžíce sušených rajčat bez oleje
- 1 lžíce balzamikového octa
Způsob přípravy
Pizza s houbami, chřestem a čtyřmi druhy sýra je skvělá. Čerstvě vytažená z trouby, voňavá bylinkami a sýry určitě všechny nadchne. Droždí, med a teplou vodu smícháme v míse a necháme vzejít kvásek. Potom postupně přidáváme olej a mouku a uhněteme lepivé těsto. Toto těsto pak přendáme do hnětače, je-li třeba přidáme trochu mouky a důkladně ho znovu prohněteme. Pak těsto vyklopíme do mísy vymazané olejem, přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi hodinu a půl na teplém místě. Troubu si mezitím předehřejeme na 180 stupňů. Ve velké pánvi na oleji osmahneme pokrájený chřest a houby.Dusíme vše asi 5 minut, až zelenina zkřehne. Pak směs okořeníme paprikou, solí a pepřem, promícháme a odstavíme z tepla.
Z vykynutého těsta vytvoříme tažením oběma rukama kulatý základ pro pizzu.Položíme ho na vymazaný plech a doupravíme rukama do potřebného tvaru.Těsto potřeme olivovým olejem, poklademe plátky česneku, posypeme parmezánem a nakrájenou bazalkou. Nyní na pizzu naskládáme plátky mozzarelly a vrstvu hub s chřestem.Na to přijde sýr Burrata a nadrobený sýr feta. Takto připravenou pizzu pečeme v předehřáté troubě 25 až 30 minut. Sušená rajčata nakrájíme na menší kousky, smícháme v misce s piniovými oříšky a rukolou, trochu opepříme a osolíme, zakapeme balzamikovým octem a tuto směs buď navrstvíme na porci upečené horké pizzy, nebo podáváme jako salát zvlášť.