Mramorová bábovka se smetanou recept
Mramorová bábovka se smetanou je vláčná a při kávě nebo čaji si na ní pochutnáte. Když použijete bezlepkovou mouku, můžete ji nabídnout i přátelům co nesnáší lepek.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 250 g polohrubé mouky
- 240 ml zakysané smetany
- 100 ml mléka
- 120 g Hery
- 150 g cukru krupice
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 2,5 lžíce kakaa
- špetka soli
- špetka jedlé sody
- rostlinný olej
- moučkový cukr na zdobení
Způsob přípravy
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Změklou Heru ušleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a vejci do světlé pěny. Pak postupně přidáváme mléko a smetanu a zvolna promícháme.
Mezitím si v mouce rozmícháme špetku soli, sody a kypřící prášek. Směs s moukou pak zvolna přidáváme ke krémové směsi a umícháme hladké těsto.
Do olejem vymazané a moukou vysypané formy nalijeme polovinu těsta. Do zbylé poloviny zamícháme kakao a také ji nalijeme do formy. Lžící pak na několika místech povrch stlačíme, aby se obě těsta částečně prolínala.
V předehřáté troubě bábovku pečeme 45 až 60 minut. Nakonec zapíchnutou špejlí vyzkoušíme, zda už je upečená. Vychladlou bábovku můžeme posypat moučkovým cukrem.