Mleté maso má důležité místo v naší kuchyni

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Kdo z nás nemá rád dobrou domácí sekanou. A co teprve karbanátky! Sekaná, karbanátky čevabčiči, plněné papriky, masové kuličky, nákypy, paštiky, knedlíčky do polévek, pomazánky na topinky, mleté řízky nebo chilli con carne. del, ve kterých používáme mleté maso je opravdu nespočet. A recepty na ně jsou většinou velmi jednoduché.

Jednou z výhod mletého masa je kratší doba tepelné úpravy. Také je mnohem lépe stravitelné. Nevýhodou je snad jen to, že rychleji podléhá zkáze. Mleté maso koupené v obchodě bychom měli skladovat v ledničce a zpracovat ho co nejdříve. Při koupi dávejte pozor na barvu masa. Vepřové maso by mělo být sytě růžové, hovězí načervenalé. Mělo by mít viditelné znaky po mletí, mělo by mít příjemnou vůni. Pokud je maso příliš tmavé nebo našedlé, je nejspíš starší a raději se mu vyhněte. V baleném mletém mase mohou být také jiné přísady, nebo třeba méně kvalitní maso než chceme. Je určitě lepší si v dobrém řeznictví nechat umlít maso, které si sami vybereme.

Úplně nejlepší je umlít si maso na masovém mlýnku doma. Nejlépe až těsně před vařením. Máme jistotu že je čerstvě umleté a sami si zvolíme jeho hrubost nebo jemnost. Také si při mletí směsi určíme poměr jednotlivých druhů masa. Zvolit si správný druh masa, je u některých receptů zvlášť důležité. Mlít můžeme maso hovězí, vepřové, drůbeží, králičí, zvěřinu, ryby a také vnitřnosti. Záleží jen na chuti a právě na tom receptu.

Ideální poměr masa, a to nejen na sekanou, je podle mnoha zkušených kuchařů asi tento :


35% hovězího masa, kousek slaniny a zbytek doplní vepřové. Dobrá volba je i 50% hovězího a 50% prorostlého vepřového. Tuku v mletém mase se úplně nevyhýbejte, mělo by ho mít asi 30%, maso je pak šťavnatější a chutnější. Záleží ale zase na receptu, některá jídla vyžadují mleté maso tučnější, jiné naopak.

Pokud chceme umleté maso zahustit, můžeme použít strouhanku. Naopak na zjemnění přidáme pečivo namočené v mléce. Také často používáme vhodné koření a zelené bylinky na zvýraznění chuti. Mleté maso při tepelné úpravě smažíme nebo pečeme zvolna, při nižších teplotách, aby se důkladně propeklo. A nezapomínejme při pečení sekané v troubě šišku masa občas polévat vodou nebo vývarem, aby nepraskla a byla šťavnatější.

Mleté maso můžeme vařit (polévkové knedlíčky, paštiky, nákypy), dusit (třeba plněné papriky), smažit (karbanátky, mleté řízky), péci (sekaná). Můžeme z něho připravit spoustu dobrých jídel. Maso může být pokaždé jiné, můžeme ho různě kořenit a i kuchař začátečník si s ním podle dobrých receptů snadno poradí.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Mleté maso má důležité místo v naší kuchyni, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: mleté, maso, důležité, místo, naší, kuchyni.

Kde najít informace



×