Rozinky, zdravé mlsání nejen pro děti!
Čokoláda nebo rozinky?
No tak samozřejmě, že pro milovníky čokolády je tohle úplně zbytečná otázka. A ano, chuť čokolády je prostě nenahraditelná. Ale pokud přemýšlíte nad svým zdravím a chcete svým dětem dopřát sladké a zároveň zdraví prospěšné mlsání, rozinky jsou určitě správná volba. A hlavně, rozinky můžete mít kdykoliv po ruce a v teplém počasí se vám neroztečou. Neobsahují nekvalitní tuky, emulgátory a nezpůsobí kožní vyrážku nebo alergickou reakci. Avšak taky by se to s nimi nemělo přehánět, cukru obsahují dost.
Rozinky světlé, tmavé, jaký je v tom rozdíl?
Odpověď je jednoduchá, žádný. Jde pouze o způsob sušení. Tmavé rozinky se suší na přímém slunci, tím cukr v hroznech karamelizuje a způsobuje tmavší zbarvení. Světlé rozinky většinou pochází z Turecka, Kalifornie, Austrálie a Jihoafrické republiky. Ty se suší v chladných větrných sušárnách. Na barvu má také vliv oxid siřičitý, který se používá ke konzervaci. Ten rozinky projasňuje a zabarvuje až do oranžova.
Co rozinky obsahují?
Především hodně cukru. Ve 100g tohoto sušeného ovoce najdete cca 71g sacharidů. Proto jsou vhodné na doslazování různých kaší a koláčů, pečiva, vánoček, buchet… Ceněné jsou pro svůj obsah flavonoidů, což jsou významné antioxidanty, které chrání náš organismus před volnými radikály. Dále také obsahují bór, který je důležitý pro zdravý růst kostí, zubů a kloubů. Mimo jiné železo, vápník, zinek, hořčík a draslík.
Přírodní sladidlo
Jak již bylo zmíněno, rozinky jsou výborné na oslazení pečiva či různých sušenek, tyčinek pro děti. Můžete je kombinovat i s jiným sušeným ovocem a servírovat ke svačině. Vynikající jsou i raw tyčinky – například s kešu oříšky. Na 100g kešu oříšků použijte 200g rozinek a 50g datlí. Vše spolu rozmixujte, vytvarujte tyčinky a uchovávejte v chladu nebo při pokojové teplotě. Fantazii se meze nekladou.