Co a jak jíst na podzim a v zimě
Právě nastává čas trochu omezit potraviny které nás v létě krásně ochlazovaly. Všechny ty ledové čaje a kávy, zmrzliny, tepelně neupravované ovoce a zeleninu. S přicházejícím podzimem a nastupující zimou se dostává ke slovu trochu jiná strava, která teď bude našemu organizmu daleko prospěšnější.
Samozřejmě že pro posílení imunity potřebujeme i nadále pravidelný přísun ovoce a zeleniny. Můžeme ho ale doplnit například o ovoce sušené. Také je dobré konzumovat jablka a hrušky. Právě skončila jejich sklizeň a mají v sobě spoustu zdraví prospěšných látek. Ze zeleniny například nastal správný čas hlavně pro kořenovou zeleninu, brambory, červenou řepu, kapustu, hlavně tu růžičkovou, a zelí. Svělou volbou je zelenina nakládáná, obsahuje probiotické kultury a významně dokáže posilovat naši imunitu.
V chladných ročních obdobích naše tělo potřebuje mnohem více energie aby se zahřálo, měli bychom mu tedy dopřávat vydatnější jídla. Protože nedostatek denního světla v nás může probouzet pochmurnou náladu, dupřejme si na povzbuzení něco sladkého. Pečené jedlé kaštany, sladké čerstvé fíky, švestky, to všechno jsou pochoutky, které nám prospějí a mohou uspokojit naši chuť na sladké.
Samozřejmě je i nyní nutné nezapomínat na pitný režim. A tak je správné že přijdou častěji na řadu teplé polévky. Ty syté a husté, ale i různé vývary a pyré. K chuti po zimní procházce určitě přijde i čaj, náš věrný společník v sychravých dnech. Třeba ten se zázvorem a citronem je ideální. Nebo šípkový? Možností je spousta, každý si vybere podle chuti. A osladíme-li si čaj místo cukru medem, uděláme jen dobře.
Také nezapomínejme na tuky. A to hlavně na ty zdravé, jaké jsou například v rybách a oříšcích. Bílkoviny zase v jídelníčku doplníme vejci, luštěninami, masem. Sacharidy najdeme v rýži, těstovinách, pohance apod.
Při vaření všech těch vydatných a přesto organizmus příliš nezatěžujích jídel můžeme hojně používat česnek, cibuli, zázvor, kardamon, chilli koření.
Pečená husa, kachna, divočina, králičí maso, to všechno přichází na náš stůl hlavně právě v podzimní a zimní době. K tomu všechny druhy knedlíků a omáček. Vydatná jídla potřebujeme, to ale neznamená, že zapomeneme na správné a vyvážené stravování. Ne nadarmo se říká, všeho s mírou. Takže se nebudeme těmi dobrotami přejídat a dopřejeme si dostatek pohybu. Především na čerstvém vzduchu. Třeba jen procházky. Prospějí nejen našemu tělu ale i naší mysli.
Kachna na medu a víně s červeným zelím
Náročnější příprava se vám vyplatí. Přidejte knedlíky, a nemusí to být právě ty bramborové.
Bramborová polévka s vejci (kulajda)
Jedna z těch skvělých sytých polévek, které mohou nahradit celé jídlo.
Výborná čočková polévka
Luštěniny do našeho jídelníčku patří. A tak si pochutnejme právě na této polévce.