Jablečný koláč: snadný recept na rychlý podzimní dezert
Podzim, jablka, voňavá skořice a teplo domova… To jsou atributy, které navodí v chladném období roku příjemnou atmosféru. Lahodný koláč plný oblíbeného českého ovoce a voňavého koření zpříjemní pošmourné podzimní dny. Navíc je jeho výroba velmi jednoduchá a zvládnou ji i začátečníci.
Na podzim pociťujeme v přírodě útlum. Doba plodnosti pominula a před další sezonou je třeba nabrat síly. Z plodů, které jsme sklidili v létě, lze čerpat vitamíny i v tomto temném období roku. Mezi tradiční ovoce patří v našich končinách jablka, která jsou nejen plná vitamínů, ale obsahují také antioxidanty i protizánětlivé látky. Konzumací jablek zlepšujeme stav kostí, posilujeme imunitu a dopujeme se vitamínem C.
Podzimní ovoce v kuchyni
Z jablíček se připravuje v české kuchyni mnoho pokrmů. Uvařit se z nich dají povidla, přesnídávky, jablka se suší na křížaly a velmi populární je ovoce také při přípravě dezertů. Prim hrají jablečné záviny, ale také koláče, které potěší chuťové buňky a povzbudí náladu.
Recept na jablečný koláč
Potřebujete: 125 g krupicového cukru, 125 změklého másla, 3 vejce, 200 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 1 lžíci mléka, kůru z citronu, 700 g jablek, moučkový cukr na posypání
Postup:
1. Do mísy vyklepneme vajíčka, přidáme cukr, máslo a vyšleháme je do pěny.
2. Mouku smísíme s práškem do pečiva. Přidáme k ní prášek do pečiva, mléko, kůru z citronu a vzniklou směs spojíme s již připraveným základem. Vypracujeme hladké těsto.
3. Jablka oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřince a nakrájíme na čtvrtiny nebo na kousky.
4. Kulatou dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Z těsta vyválíme kruh a vložíme ho do formy. Na těsto poklademe čtvrtky jablek.
5. Formu vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 40 – 50 minut. Vychladlý koláč ozdobíme popraškem moučkového cukru.
Masové kuličky s jablkem a čedarem
Netradičně dochucené oblíbené kuličky z masa. Vyzkoušejte tento "vytuněný" recept na populární pokrm.
Jemné karbanátky s jablky
Jablka dodají masu chuť i vláčnost. Skvěle doplní i masovou směs na karbanátky.
Nákyp s jablky
Populární podzimní ovoce se hodí také do pokrmů jako je nákyp. Dodají mu vůni i chuť.
Jablečný mošt s brusinkami
Dodá vitamíny a skvěle chutná. Mošt je v podzimním a zimním období cenným zdrojem vitamínů.