Broskvový koláč se zakysanou smetanou recept
Podle tohoto receptu na broskvový koláč se zakysanou smetanou si upečete výborný zákusek ke kávě. A co třeba dát si ho s hrnkem mléka k nedělní snídani?
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1 vejce
- 1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů
- 1/2 lžičky mandlového extraktu
- 1/2 hrnku zakysané smetany
- 1/2 hrnku nesoleného másla
- 1/2 hrnku hnědého cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek cukru krystal
- 4 tvrdé, ale zralé broskve
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky jedlé sody
- sůl
Způsob přípravy
Podle tohoto receptu na broskvový koláč se zakysanou smetanou si upečete výborný zákusek ke kávě. A co třeba dát si ho s hrnkem mléka k nedělní snídani? Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Broskve oloupeme a nakrájíme je na tenčí klínky. V míse smícháme vlašské ořechy, skořici a 1/2 hrnku krystalového cukru. Přidáme 1 lžíci rozpuštěného másla, směs rozmícháme a odložíme stranou. Hnědý cukr, 1/2 šálku krystalového cukru a 1/2 šálku másla ušleháme v jiné míse do pěny.
Pak do ní zašleháme vejce, mandlový extrakt a zakysanou smetanu. V další míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu a špetku soli. Tuto sypkou směs pak přidáme do mísy se smetanovou směsí a opatrně ušleháme těsto. Na vymazaný pekáč těsto nalijeme a poklademe plátky broskví po celém povrchu. Na broskve pak rovnoměrně nasypeme připravenou směs s ořechy a skořicí. V předehřáté troubě koláč pečeme asi 45 minut. Před podáváním ho necháme 20 minut chladnout.