Bezový sirup pro nápoj Hugo recept
Jakmile v přírodě rozkvetou krémově zbarvené květy černého bezu, brzy se po nich zapráší. Z bezinkových květů se totiž připravují skvělé sirupy, které lze použít pro přípravu limonád, ale také alkoholických či nealko nápojů. K letním nápojovým hitům patří poslední roky i drink Hugo, který je velmi chutný a osvěžující. Jeho základ tvoří právě bezinkový sirup, tak vyzkoušejte recept sirup, který má trochu jiné chutě než nám známé klasické bezové sirupy.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 4 limetky
- 450 g bezových květů bez silné stopky
- 250 - 300 g máty
- 2 l vody
- 30 g kyseliny citronové
- 1 kg krystalového cukru
Způsob přípravy
Bezové květy trháme za slunečného dne na místech, která nejsou znečištěná provozem z aut nebo postříkaná chemikáliemi z polí. Květy bez silné stopky se nesmí zapařit, proto je při trhání ukládáme do košíku nebo papírové tašky. Doma je na 20 minut rozložíme na noviny a necháme z nich “vypochodovat” hmyz. S květy neklepeme ani je neumýváme vodou!
Mátu použijeme i se stonky, proto ji umyjeme pod tekoucí vodou. Limetky pečlivě očistíme pod tekoucí teplou vodou, osušíme a nakrájíme na čtvrtiny.
Kyselinu citronovou necháme rozpustit ve vodě. Do vysoké uzavíratelné sklenice naskládáme květy, přidáme nakrájenou limetku, mátu a zalijeme je vodou s rozpuštěnou kyselinou. Nádobu uzavřeme talířkem nebo víčkem, které neutahujeme. Sklenici necháme na tmavém místě dva dny odstát, přičemž její obsah každý den promícháváme.
Po dvou dnech tekutinu přefiltrujeme přes plátýnko, čistou nalijeme do hrnce a svaříme s cukrem. Horký sirup plníme do lahví, které ihned uzavřeme.