Houbové hody na podzim
Někteří houbaři tvrdí, že se houby najdou v kterémkoliv ročním období. Je pravda, že na podzim asi už nenajdete tolik křemenáčů a kozáků, přesto ale roste i v tomto chladnějším období spousta zajímavých hub. V září můžete najít hlavně bedly a pečárky, a to většinou na travnatých místech a ne přímo v lese. V lesích pod borovicemi nebo modříny často objevíte klouzky. Významným parazitem smrků jsou václavky. Václavka smrková roste právě okolo svátku sv. Václava, a když je dobrá sezóna, vezměte si na ni pořádný košík, nebo raději dva. Je trochu hůře stravitelná, vyžaduje delší tepelnou úpravu, ale je u nás houbou oblíbenou a často sbíranou.
Houby v naší kuchyni používáme často, jako potravinu s malou kalorickou hodnotou, ale především jako pochutinu či koření. Jsou bohaté na vitamíny a také na minerální látky.
Houby konzumujeme čerstvé, ale také je nakládáme nebo sušíme. Naložené houby ve sladkokyselém nebo slaném nálevu jsou známou oblíbenou pochoutkou. Sušené houby můžeme používat po celý rok a dodají našim jídlům specifickou chuť. Například v omáčkách jsou jedinečné. Také některé typicky české polévky se bez hub neobejdou. Máme v oblibě i samostatná houbová jídla, jako je třeba smaženice, nebo plněné houby, kde využijeme třeba právě velké kloboučky bedel. Smažené žampiony s tatarskou omáčkou, to už je skoro klasika.
Spoustu receptů na jídla z hub a s houbami najdete i u nás:
Krémová houbová polévka
Je to vyloženě gurmánská pochoutka. Lahodná, smetanová a krásně voní houbami.
Houbová omáčka
Kdo má rád omáčky, pro toho je houbová omáčka jistě tou jednou z oblíbených. S knedlíkem, rýží nebo třeba s těstovinami.
Houbová smaženice
Voňavá večeře z čerstvých hub, které si přinesete z lesa, je u nás téměř klasikou. Stačí přidat kousek čerstvého chleba.
Vepřové maso na houbách
Použijte houby čerstvé nebo sušené. A dobré to bude i z žampionů, zakoupených v nejbližším obchodě.
Tortilly plněné houbovou směsí
Rychlé teplé jídlo vonící česnekem a sýrem. Nemusíte použít přímo eidam, klidně jiný, váš oblíbený sýr.
Houbové karbanátky
Trochu neobvyklé, ale báječné jídlo. Doplňte ho vařenými brambory, bramborovou kaší, nebo třeba nasucho upečenými hranolky.
Houbové risotto
Velmi jemné a lahodné jídlo pro opravdové labužníky. Použijte suché bílé víno a parmezán.
Bramboračka
Samozřejmě nesmíme zapomenout na naši oblíbenou polévku. Klidně použijte sušené houby. Dodají jí tu její typickou chuť.
Kulajda
Jihočeská krajová polévka už dávno zdomácněla snad všude. Hustá, smetanová, stačí přidat jen čerstvé pečivo.
Hovězí na houbách
Jednoduché známé jídlo zkombinujte s houskovými knedlíky nebo s rýží. I vařené brambory budou skvělou volbou.