Květáková polévka se sýrem Stilton recept
Květáková polévka se sýrem Stilton je velmi vydatná a sytá. V zimních měsících nás pěkně zahřeje a v letním horku nahradí klidně celý oběd.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 30 g másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 květák
- 200 g anglického sýra Stilton
- 1 pórek nakrájený na tenké kroužky
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 4 snítky tymiánu
- 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 250 ml mléka
- 1 bageta
- 2 lžíce nasekané zelené petržele
- sůl
- mletý bílý pepř
Způsob přípravy
Květáková polévka se sýrem Stilton je velmi vydatná a sytá. V zimních měsících nás pěkně zahřeje a v letním horku nahradí klidně celý oběd. Ve větším hrnci rozpustíme máslo a přidáme olivový olej. Zahřejeme na střední teplotu, přidáme utřený česnek, nadrobno nakrájenou cibuli a pórek a za stálého míchání vše 5 minut restujeme. Po této době přidáme opraný květák rozebraný na růžičky a dalších deset minut vše společně smažíme.
Pak přidáme nasekaný tymián a vývar, polévku přivedeme k varu a vaříme ji částečně přikrytou pokličkou 30 minut. Nyní přidáme rozdrobený sýr, snížíme teplotu a necháme sýr změknout. Do polévky přidáme mléko, promícháme a podle chuti okořeníme solí a pepřem. Bagetu nakrájíme na plátky, potřeme olejem a opečeme v troubě. Podáváme ji k polévce, kterou ve finále na talířích posypeme sekanou zelenou petrželkou.