Houbový koláč se sýrem recept
Slaný houbový koláč se sýrem je nejlepší z čerstvě nasbíraných hub. Tvrdý sýr si můžete vybrat podle chuti.
(celý recept)
Ingredience receptu
- těsto:
- 1 vrchovatý hrnek hladké mouky
- 100 g studeného másla
- špetka soli
- špetka cukru
- studená voda
- náplň:
- 3 jarní cibulky
- 500 g hub
- 3 vejce
- 1/2 hrnku strouhaného sýra
- 150 ml smetany
- sůl
- mletý černý pepř
- olivový olej
- zelená petrželka
Způsob přípravy
V míse smícháme hladkou mouku se solí a cukrem a po kouscích přidáváme studené máslo. Když se všechno spojí, po lžících přidáváme studenou vodu, tolik, aby vzniklo hladké těsto. Těsto zabalíme do folie a uložíme na půl hodiny do ledničky.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů a připravíme si houbovou náplň. Ve vyšší pánvi na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou jarní cibulku až zesklovatí. Pak přidáme očištěné a na plátky pokrájené houby. Za stálého míchání směs dusíme asi 10 minut. Podle chuti přidáme sůl a pepř.
Vychlazené těsto rozválíme a rozložíme ho do vymazané formy na koláč. Okraje těsta trochu zvedneme. Těsto na dně propícháme na několika místech vidličkou a v předehřáté troubě ho pečeme asi 20 minut dozlatova.
Na upečené těsto rozložíme připravenou houbovou směs, posypeme ji nastrouhaným sýrem a nadrobno nasekanou zelenou petrželkou. Vše zalijeme smetanou, ve které jsme rozšlehali vejce, špetku soli a pepře.
V předehřáté troubě koláč pečeme 25 až 35 minut.