Šunka na sladko s pečeným hroznovým vínem recept
Tato, u nás nezvyklá kombinace chutí šunky a sladkého ovoce výborně funguje. Je mimořádně lahodná a příjemně vás překvapí.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 3 šálky hroznového vína(červené nebo bílé)
- 1,5 až 2 kg vařené šunky bez kosti
- 4 lžíce nesoleného másla
- 1/2 šálku hroznového želé (džem)
- mletý černý pepř
- 2 lžíce čerstvého tymiánu
- 4 ks cibule šalotka
Způsob přípravy
Tato, u nás nezvyklá kombinace chutí šunky a sladkého ovoce výborně funguje. Je mimořádně lahodná a příjemně vás překvapí. Připravíme si pekáč, předehřejeme troubu na 180 stupňů. Povrch (kůžičku) vařené šunky lehce nožem napříč překrájíme na kosočtverce a opepříme. Vložíme do pekáče, trochu podlijeme vodou a pečeme celkem asi 90 minut. Mezitím si na malé pánvi rozpustíme máslo, přidáme hroznové želé (džem), nadrobno nasekaný čerstvý tymián a za stálého míchání přivedeme do varu a povaříme asi 2 minuty. Pak odstavíme z plotny a přikryjeme pokličkou. Smícháme v jiné míse hroznové víno s šalotkou nakrájenou na tenká kolečka.
Pečenou šunku asi po hodině pečení polijeme směsí s želé a při pečení ji každou čtvrthodinu poléváme vypečenou směsí. Na dno pekáče přidáme směs hroznového vína a šalotky a dále pečeme, až se na šunce vytvoří křehká vypečená sladká kůrčička. Pak šunku vyndáme z trouby a z pekáče a necháme ji 30 minut odpočinout. Pokud je potřeba, dáme hrozny se šalotkou ještě dopéci, až oboje změkne. Hotovou šunku krájíme na plátky a podáváme s upečenou směsí hroznového vína a šalotky.