Pomalu vařený lilek recept
Pomalu vařený lilek je skvělé jídlo ze zeleniny. Bude chutnat určitě nejen vegetariánům.
Ingredience receptu
- 500 g lilku
- 1 lžička koriandrových semen
- 300 g rajčat
- 2 stroužky česneku
- 1 červená cibule
- 50 g sušených rajčat
- 4 lžíce olivového oleje
- malý kousek fenyklu nakrájený na plátky
- mletý černý pepř
- sůl
- zálivka:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky kaparů
- citronová šťáva z 1 citronu
- špetka nadrobno nasekané pažitky
- špetka nadrobno nasekané petrželky
- špetka nadrobno nasekané bazalky
- pro zdobení:
- sýr feta
- opražené mandle
- kroužky červené cibule
Způsob přípravy
Pomalu vařený lilek je skvělé jídlo ze zeleniny. Bude chutnat určitě nejen vegetariánům. Opečený plátek chleba je k tomuto jídlu skvělou přílohou. Do kastrolu nalijeme olej a osmahneme na něm pokrájenou cibuli a utřený česnek. Lilek nakrájíme na kostky a společně s překrájenými rajčaty a plátky fenyklu ho přidáme do kastrolu. Vše posypeme semínky koriandru, opepříme a osolíme.
Obsah kastrolu přivedeme k varu, snížíme tepotu a zvolna vaříme několik hodin (6 až 8). Zálivku připravíme ušleháním všech udaných přísad. Vařenou zeleninu přelijeme zálivkou a posypeme kroužky cibule, praženými mandlemi a rozdrceným sýrem feta. Opečený chléb přidáme jako přílohu.