Veganská velikonoční nádivka recept
Velikonoční nádivka s mladými kopřivami nebo s něčím zeleným pro to, abychom vyvolali jaro a všechno kvítí, k Velikonocům neodmyslitelně patří. Tento recept na velikonoční nádivku je poněkud netradiční, protože je z celozrnného pečiva a je na 100% veganský. Tato velikonoční nádivka zachutná i milovníkům masa, kteří příliš neholdují zdravému životnímu stylu. Oč budete ochuzeni o vůni uzeného masa, o to budete mít lepší pocit, že jste měli na talíři něco zdravého. Rozhodně si na této velikoční nádivce užijete nadýchané těsto, které jí dodá jistou eleganci a jemnost. Velikonoční nádivka a její recept právě zde.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 115 g polenty
- 300 ml zeleninového vývaru
- 300 ml Mandlového, sojového nebo jiného rostlinného mléka
- 1 balení uzeného tempehu
- hrst nasekaných mandlí
- svazek jarní cibulky
- 100 g čerstvého špenátu nebo kopřiv
- 1 malý pórek
- hrst pokrájené petrželky
- 1 červená cibule
- 50 g tofu uzené + 50 ml Rostlinného mléka
- 50 g ovesné mouky – pomleté ovesné vločky
- 1 lžička černé soli
- 1 lžička kurkumy
- špetka muškátového oříšku
- lahůdkové droždí podle chuti
Způsob přípravy
Nejprve přivedeme k varu zeleninový vývar společně s rostlinným mlékem, nastrouháme do směsi špetku muškátového oříšku a za stálého míchání přisypeme polentu. Vaříme do zhoustnutí cca 10 minut. Poté, co bude polenta hustá, ji odstavíme a necháme vychladnout (můžeme ji přelít do většího pekáčku, aby rychleji vychladla).
Mezitím si na pánvi orestujeme cibulku, ke které přidáme nakrájený pórek a půlku uzeného tempehu nakrájeného na malé kostičky. Dáme stranou a nakrájíme si jarní cibulku, špenát a petržel.
Smícháme vychladlou polentu se směsí restovaného pórku s tempehem a sekaným špenátem, cibulky a petrželky. Do směsi přidáme ještě tofu vaječnou směs. Tu si vyrobíme tak, že rozmixujeme tofu s rostlinným mlékem a dochutíme černou solí s kurkumou.
Nakonec do směsi vmícháme ještě posekané mandle a dochutíme podle chuti lahůdkovým droždím, kurkumou, černou solí a zahustíme ovesnou moukou.
Polovinu směsi nalijeme do chlebíčkové formy a posypeme zbytkem nakrájeného tempehu. Poté přidáme zbytkem směsi a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 30 až 35 minut.