Jedinečná mexická rýže recept
Mexická rýže, někdy také nazývaná španělská, je velice populární příloha v Severním Mexiku a na jihozápadní hranici Spojených států.V Mexiku je tato rýže známá pod jménem Arroz, v překladu "rýže".
(celý recept)
Ingredience receptu
- 3 lžíce (45ml) olivový olej
- 1 hrnek (250ml) dlouhozrnné rýže, omyté a osušené
- 1 lžička prolisovaného česneku
- 1/2 lžičky kmínu
- 1/2 lžičky soli
- 1 plechovka zeleninového vývaru nebo domácího
- 1/2 plechovky rajského protlaku
- 3 lžíce nadrobno nakrájeného, čerstvého koriandru (mají v kauflandu)
Způsob přípravy
Mexická rýže, někdy také nazývaná španělská, je velice populární příloha v Severním Mexiku a na jihozápadní hranici Spojených států.V Mexiku je tato rýže známá pod jménem Arroz, v překladu "rýže". Jestliže tam budete objednávat rýži, tak ji většinou dostanete vařenou ve vývaru s příchutí rajčat.Přidání rajčat, česneku a vývaru je typické pro mexičany, jak přidávat chutě do rýže. A jak na to? Mexická rýže se vyrábí tak, žese nechá zhnědnout bílá rýže v oleji. A zatímco rýže hnědne, tak se přidá česnek na ochucení. Jakmile začnou rýžová semínka hnědnout, tak se přidá rajčatová příchuť s vývarem na podušení. Tato rýže je zdaleka to nejlepší než cokoliv, co dostanete v restauraci nebo co koupíte v krámě.
Tento recept je na 4-5 porcí. Vezmeme si velkou pánev, nalejeme na ni olej a dáme ji na plotnu na střední teplotu. Jakmile se olej zahřeje, tak přidáváme rýži. Pravidelně mícháme do té doby, než začne rýže zlatovět. V tu chvíli přidáme rajský protlak, zeleninový vývar a nasekaný čerstvý koriandr. Přidáme trochu na teplotě a mícháme, dokud se nám to nezačne vařit. V tu chvíli stáhneme teplotu na minimum, přikryjeme pokličkou a necháváme 15-20 minut dokud rýže neabsorbuje vodu a rýže nezměkne. Nakonec sundáme z plotny a necháme dalších 5-10 minut stát. Pak jen prohrábneme vidličkou na pročechrání. Podáváme horké!