Výborný rebarborový koláč se zakysanou smetanou recept
Výborný rebarborový koláč se zakysanou smetanou je vláčný zákusek, který vás určitě nadchne. Svou lehce navinulou chutí si už získal spoustu příznivců.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 225 g polohrubé mouky
- 300 g rebarbory nakrájené na 2cm kousky
- 125 g změklého másla
- 300 g kysané smetany
- 220 g hnědého cukru
- nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
- 75 g hladké mouky
- 1 lžička mleté skořice
- 2 stonky rebarbory nakrájené na délku 4 cm
- 2 vejce
- 1 lžíce hrubého cukru
- moučkový cukr
Způsob přípravy
Výborný rebarborový koláč se zakysanou smetanou je vláčný zákusek, který vás určitě nadchne. Svou lehce navinulou chutí si už získal spoustu příznivců. Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Koláčovou formu vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem. Hnědý cukr, pomerančovou kůru a změklé máslo vyšleháme v mixéru do světlého hladkého krému. Pak postupně přidáváme vejce a důkladně je do krému zašleháme. Nakonec zvolna do krému zamícháme skořici, obě mouky a smetanu. Nejlépe je vše přidávat velkou lžící za stálého míchání.
Nakonec do těsta zamícháme rebarboru nakrájenou na menší kousky. Hotové těsto nalijeme do připraveného pekáče a na jeho povrch naskládáme ty větší kousky rebarbory. Koláč ještě posypeme hrubým cukrem a vložíme do předehřáté trouby. Moučník pečeme přibližně 75 minut. Špejlí zapíchnutou doprostřed zjistíme, zda už je upečený. Špejli bychom v tom případě měli vytáhnout čistou. Koláč vytáhneme z trouby a na roštu ho necháme vychladnout. Jeho povrch posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme a můžeme podávat.