Svíčková s houskovým knedlíkem recept
Svíčková s houskovým knedlíkem je královnou všech českých omáček. Její lahodná smetanová chuť nás vždycky dostane.
(celý recept)
Ingredience receptu
- svíčková omáčka :
- 600 g hovězího masa na svíčkovou
- 2 cibule
- 200 g mrkve
- 100 g celeru
- 100 g kořenové petržele
- 250 g smetany
- 2 lžíce hladké mouky
- citronová šťáva
- koření na svíčkovou : celý černý pepř, nové koření, bobkový list
- sůl, ocet, olej, cukr
- knedlíky :
- 2 starší housky
- 3 dl mléka
- 500 g polohrubé mouky
- 25 g droždí
- sůl
- cukr
Způsob přípravy
Svíčková s houskovým knedlíkem je královnou všech českých omáček. Její lahodná smetanová chuť nás vždycky dostane. Kořenovou zeleninu nakrájíme na drobné kousky a orestujeme na rozpáleném oleji ve velkém hrnci. Opékáme asi 10 minut, pak na zeleninu položíme osolené maso a ze všech stran ho opečeme. Opatrně ho obracíme, abychom ho nepropíchli a nevytekla šťáva. Po několika minutách vše zalijeme horkou vodou (asi 1,2 l) a přidáme koření na svíčkovou. Pod poklicí pak maso vaříme do měkka, asi tak hodinu. Uvařené maso z hrnce vyndáme a nakrájíme ho na plátky. Z hrnce nejdříve odstraníme koření a pak zbylou zeleninu v hrnci rozmixujeme. Smetanu smícháme s moukou a za stálého míchání přilijeme do omáčky a povaříme ještě asi 5 minut.
Omáčku si dochutíme podle chuti, solí, cukrem, octem nebo citronovou šťávou. Do hotové omáčky vložíme plátky masa a prohřejeme. Ve velké míse smícháme mouku s houskami nakrájenými na kostičky a zalijeme vlažným mlékem. Přidáme droždí, špetku soli, cukru a zpracujeme vláčné těsto. Přikrytou mísu necháme asi 40 minut v teple, aby těsto vykynulo. Pak ho rozdělíme na dvě části, utvoříme knedlíky a vaříme v osolené vodě asi 15 minut. Po vyjmutí knedlíky nakrájíme na plátky. Hotové porce svíčkové s houskovým knedlíkem zdobíme ušlehanou smetanou, plátkem citronu a brusinkami.