Kokosové řezy recept
Dezert zasněžený kokosem se u nás doma těší velké oblibě. Je krásně nadýchaný a nechybí ani čokoláda, která dodá moučníku tu správnou sladkou tečku. K jeho přípravě používám mouku špaldovou, klidně i v celozrnné variantě. Obsahuje totiž méně lepku, a tím je sympatická.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 100 g krupicového cukru
- 100 g změklého másla
- 2 vejce
- 140 g hladké špaldové mouky (lze použít i pšeničnou)
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 3 lžíce kakaa
- 2 lžíce mléka (rýžové nebo kravské)
- Na polevu a ozdobu:
- 100 g čokolády na vaření
- 30 g másla
- 80 - 100 g strouhaného kokosu
Způsob přípravy
Menší plech nebo čtvercovou zapékací nádobu vymažeme tukem a vysypeme trochou kokosu. Troubu předehřejeme na 180 °C.
V míse utřeme máslo s cukrem, po chvíli přidáme vejce a základ těsta promícháme. Pokud se směs začne srážet, napravíme to přidáním lžičky mouky.
Do mísy dále nasypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a sodou. Pak kakao, směs promícháme, přilijeme mléko a opět pečlivě promícháme.
Těsto vylijeme na plech nebo do zapékací nádoby a pečeme přibližně 20 - 30 minut. Poté moučník vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Během chladnutí si připravíme vodní lázeň, tedy kastrůlek s trochou vody, do něhož postavíme menší kovovou nádobu. V ní rozehřejeme čokoládu s máslem a vzniklou polevou dezert polijeme. Nakonec ho ozdobíme štědrou dávkou kokosu. Tento moučník skvěle chutná zejména vychlazený.