Domácí špecle se slaninou recept
Když doma přemýšlím co uvařit k obědu nebo k večeři, recept na špecle je většinou ten, po němž v nouzi sáhnu. Špecle se totiž připravit na sladko, s máslem, cukrem a skořicí nebo naslano a já tak dokážu vyhovět všem členům rodiny.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g hrubé mouky
- 5 vajec
- 220 g vlažné vody
- 1 zarovnaná lžička soli
- ½ lžičky mletého bílého pepře
- 100 g slaniny
- 1 cibule
- 1 lžíce oleje
Způsob přípravy
V míse rozšleháme vejce, přidáme vodu, mouku, sůl, pepř a vypracujeme hladké těsto. To mícháme tak dlouho, dokud nebude kompaktní, a potom ho necháme pár minut odpočinout.
Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje, přidáme nakrájenou slaninu a restujeme. Když je skoro dokřupava, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a necháme ji také opéct.
Během této doby přivedeme vodu ve velkém hrnci k varu a připravíme si síto na halušky. Kdo ho nemá, může těsto vyklopit na větší prkénko a špecle odkrajovat nožem nebo lžičkou.
Jakmile voda začne vřít, osolíme ji a přes síto do ní protlačíme těsto. To necháme minutu přejít varem a poté špecle za pomoci naběračky s dírami vyndáme do mísy. Pokud máme menší hrnec a moc těsta, vaříme špecle raději na dvě dávky. Špecle dáme na talíř, posypeme opečenou slaninou s cibulkou a servírujeme.