Citronová jogurtová zmrzlina recept
Citronová jogurtová zmrzlina vyrobená doma je zdravý dezert se svěží citronovou chutí, který můžeme mít v létě v ledničce připravený k pohoštění pro nečekané návštěvy.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 165 g moučkového cukru
- 80 g nesoleného ztuhlého másla
- 500 g smetanového řeckého jogurtu
- 2 vaječné žloutky
- 2 citrony
- 2 vejce
Způsob přípravy
Citronová jogurtová zmrzlina vyrobená doma je zdravý dezert se svěží citronovou chutí, který můžeme mít v létě v ledničce připravený k pohoštění pro nečekané návštěvy. Podáváme samotnou zmrzlinu, nebo v poháru se sezónním ovocem, politou polevou nebo ozdobenou šlehačkou. Nejprve ušleháme v hrnci vejce, žloutky a cikr do pěny. Potom dáme hrnec na mírný oheň a pomalu za stálého šlehání přidáme máslo, citronouvou kůru ze dvou citronů a citronovou šťávu.
Na mírném ohni stále metlou šleháme, dokud směs nezhoustne. Pak vše přecedíme přes jemné sítko a necháme vychladnout. Jogurt dáme do velké mísy a pomalu přimícháváme citronovou směs. Hotovou zmrzlinu necháme zmrazit v plastové dóze nejlépe přes noc. Před podáváním přendáme zmrzlinu na čtvrt hodiny do lednice, aby trochu změkla.