Polévka z pečené dýně recept
Hitem letošní dýňové sezóny je jednoznačně tento lahodný dýňový krém s jedinečnou chutí pečené dýně. Hokaido dýně má kromě své skvělé chuti další výhodu, nemusí se loupat a tak si ušetříte spousty času i nervů.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 kg dýně Hokkaido
- 1 cibule
- olivový olej na zastříknutí
- sůl
- 875 mlkuřecího vývaru
- 250 mlsmetany ke šlehání
- 1 lžíce medu
- Servírování:
- zakysaná smetana
- oblíbené pečivo
- dýňová semínka
Způsob přípravy
Troubu předehřejte na 220 °C. Dýni omyjte, osušte, přepulte, vydlabejte semínka a pak ji dejte na plech vyložený pečicím papírem řeznou stranou nahoru, přidejte celou cibuli (i se slupkou), zastříkněte olejem, posypte solí a pečte 55–60 minut.
Pak dejte změklou dýni spolu s kousky oloupané cibule a 250 ml kuřecího vývaru do mixéru a rozmixujte dohladka. Poté směs přelijte do hrnce, vlijte zbylý vývar, smetanu a med a společně zahřejte. Podle chuti dosolte. Polévku přelijte do termosky.
Podávejte navrchu zakápnuté smetanou a praženými dýňovými semínky. Skvěle se bude hodit také čerstvě pečený chléb.