Špagety s masovými kuličkami recept
Špagety s masovými kuličkami v neapolské omáčce jsou jednou z mnoha variant pro jídla se špagetami. Skvělá chuť a je to skoro jako bychom byli v Itálii.
(celý recept)
Ingredience receptu
- neapolská omáčka :
- 1/4 hrnku olivového oleje
- 2 plechovky rajčat(San Marzano)
- 1 ks zadního vepřového žebra
- 3 lžíce čerstvého nasekaného oregana
- 1 velká cibule
- mletá červená paprika
- sůl
- 1 čerstvý bobkový list
- 6 stroužků česneku
- kůra z parmazánu, tloušťka asi 5 cm
- 1 láhev suchého bílého vína
- masové kuličky:
- 1/2 hrnku nakrájené čerstvé bazalky
- 1/3 hrnku olivového oleje.
- 1/2 hrnku nakrájené zelené ploché petržele
- 1 umletá šalotka
- 1/2 hrnku strouhaného parmezánu
- 1 1/2 hrnku nakrájeného staršího chleba
- sůl
- 1/4 hrnku plnotučného mléka
- 1 vejce
- 700 g mletého hovězího masa
- 3/4 hrnku sýru ricotta
- 1 stroužek česneku
- špagety:
- 2 lžíce másla
- sůl
- 1/4 hrnku strouhaného parmezánu
- 450 g špaget
- natrhané čerstvé listy bazalky
Způsob přípravy
Špagety s masovými kuličkami v neapolské omáčce jsou jednou z mnoha variant pro jídla se špagetami. Skvělá chuť a je to skoro jako bychom byli v Itálii. Na velké pánvi rozpálíme olej, pak snížíme teplotu a vepřové žebro na něm opékáme 4 minuty po obou stranách.Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, smažíme 2 minuty až zesklovatí a nyní přidáme na plátky nakrájený česnek. Restujeme další 3 minuty a pak vše zalijeme vínem. Důkladně promícháme a přidáme rajčata bez nálevu, parmezán, oregano, bobkový list a mletou papriku. Omáčku přivedeme k varu a zvolna vaříme tak dlouho, dokud se její objem nezmenší na jednu třetinu. Pak z omáčky odstraníme bobkový list a necháme ji vychladnout. V ledničce nám tato neapolská omáčka vydrží až 2 měsíce. Do vyšší pánve nalijeme 1 lžíci oleje, přidáme umletou šalotku, utřený česnek a restujeme asi 2 minuty.
Chleba nakrájený na kostičky nasypeme do misky s mlékem. Mleté hovězí maso smícháme se směsí česneku a šalotky, přidáme vejce, sůl, strouhaný parmezán, petržel, bazalku a sýr ricotta. Nakonec přidáme chléb namočený v mléce. Důkladně směs promícháme a vytvoříme z ní masové kuličky, které na zbylém oleji na pánvi opékáme asi 2 minuty ze všech stran. Nyní do velkého kastrolu nalijeme připravenou neapolskou omáčku, do ní naskládáme masové kuličky, vše přivedeme k varu a vaříme půl hodiny. Ve velkém hrnci uvaříme ve slané vodě špagety podle návodu. Pak je scedíme a promícháme s máslem, až se máslo rozpustí.Přidáme strouhaný parmezán a čerstvou bazalku. Na servírovací talíř dáme špagety a neapolskou omáčku s žebírkem a masovými koulemi.Ozdobíme čerstvou bazalkou.