Top 10 jídel z vepřového masa
Vepřové maso je křehčí, než maso hovězí, obsahuje více tuku a má tedy i vyšší energetickou hodnotu. Jeho výhodou je většinou kratší doba vaření, než je doba, se kterou musíme počítat u hovězího. Libové vepřové maso je lépe stravitelné, než maso prorostlejší, takže při výběru bychom na to také měli brát ohled.
Mnozí známe vesnickou zimní zabijačku a nebo jsme se s ní setkali jako s folklórní a společenskou akcí na jarmarcích, adventních trzích a při podobných příležitostech. Takže také známe pochoutky z vepřového masa, jako jsou jitrnice, jelítka, ovar, černá polévku s kroupami, zabijačkový guláš, tlačenka a další a další.
Z vepřového masa ale častěji připravujeme řízky, pečeně, guláše a různé omáčky podle svých oblíbených receptů. Někdy také vyhledáváme i recepty nové, převzaté třeba z cizích exotických zemí, a zkoušíme vařit vepřové s jinými přísadami a jiným kořením, než na jaké jsme byli dosud zvyklí. Pár receptů tu máme i my. Možná jsou vám známé, ale možná se mezi nimi najde i takový, který jste ještě nevyzkoušeli. A tak máte příležitost oživit svůj jídelníček zase něčím trochu jiným.
Vepřová pečeně
To je klasika známá všem generacím. Nedělní knedlo-vepřo-zelo v mnohých rodinách přetrvává i přes jeho větší kalorickou hodnotu. Je to úplně v pořádku, protože tuhle chutnou dietní chybičku můžeme klidně napravit v týdnu nějakým lehkým zeleninovým salátem. Protože vepřová pečeně nám prostě chutná.
Vepřové maso na houbách
Ať už jsou to houby nasbírané, očištěné a nakrájené právě teď, nebo vysypeme z nádoby houby usušené, vždycky jimi bude tohle jídlo lahodně voňavé. Příloha může být téměř jakákoliv, výborná je například dobře uvařená rýže.
Vepřová játra se slaninou
Rychle připravená minutka. Pro toho, kdo má rád játra, rozhodně lahůdka. Jako příloha třeba doma připravené a nasucho upečené bramborové hranolky a tatarská omáčka. Nadrobno nasekaná jarní cibulka bude navíc chutnou ozdobou.
Segedínský guláš z vepřového masa
Jemně nakyslou chuť téhle paprikové omáčky s kysaným zelím a kousky vepřového masa, doplněné zakysanou smetanou, máme v oblibě mnozí. Nejlepší bude použít při vaření vepřovou plec nebo ramínko. Papriku zvolíme raději pravou maďarskou. Přílohou bývají většinou houskové knedlíky.
Hospodský vepřový guláš
Guláš, který voní kořením, majoránkou a česnekem, podáváme třeba jen s čerstvým pečivem. Ale houskový knedlík je také dobrá volba. Z maďarského hlediska nejde vlastně o guláš, ale jen o dušené maso, protože „po maďarsku“ je guláš jídlo jen a jen z hovězího masa. To nám ale vůbec nemusí vadit, že?
Vepřová panenka se smetanovou omáčkou
Další minutka z libového křehkého vepřového masa, kterou připravíme během chvilky. Když si dáme záležet na omáčce a doplníme jídlo doporučenou přílohou, rozhodně si pochutnáme.
Vepřové kotlety s brambory
Skvělé pečené maso připravené i s přílohou v jednom pekáči, doporučujeme rozhodně vyzkoušet. Přidáním trochy jalovce a podlitím vínem nebo pivem dostanou totiž maso i brambory osobitou chuť, takže nebudeme vědět, co nám chutná více, jestli vepřové nebo příloha.
Skotská vejce s kari majonézou
V tomto receptu vaříme z mletého vepřového masa. Kdo má rád dobře kořeněnou sekanou a vajíčka, ten si skotská vejce určitě oblíbí. A což teprve když k nim uvaříme hedvábnou bramborovou kaši.
Sladkokyselé vepřové
Ananas, zázvor, česnek, vodní kaštany a vepřové maso? Neobvykle exotická chuť tohoto pokrmu vás určitě příjemně překvapí. Vepřové maso, připravené zase trochu jinak, doplníme samozřejmě vařenou rýží. Je to báječná pochoutka.
Vepřová klobása a dušené zelí
Vepřové maso a zelí k sobě prostě zákonitě patří. Toto syté jídlo, připravené v jednom hrnci, doplníme opečenými brambory. Důležité je opatřit si opravdu kvalitní klobásu z kvalitního masa. Pak už se na tomto receptu nedá nic zkazit.