Květáková polévka recept
Květáková polévka je klasická a známá polévka a má spoustu variant. Jednou z nich je tato.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 vejce
- 100 g mrkve
- 350 g květáku
- 40 g másla
- 50 g hladké mouky
- 1 kostka zeleninového vývaru
- ½ lžičky kmínu
- čerstvá zelená petrželka
- sůl
- mletý černý pepř
Způsob přípravy
Květáková polévka je klasická a známá polévka a má spoustu variant. Jednou z nich je tato. Je velmi jednoduchá a výsledkem je skvělá a chutná polévka. Když k ní přidáme čerstvé pečivo, máme lehkou letní večeři. Květák důkladně opláchneme a rozebereme na růžičky. Mrkev omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. V hrnci rozpustíme máslo a mrkev na něm krátce osmahneme.
Pak ji zasypeme moukou, promícháme a ještě lehce osmažíme. Vše zalijeme vodou, přidáme květák, kostku zeleninového vývaru, kmín, pepř a podle chuti osolíme. Zvolna, za občasného zamíchání, vaříme odkryté asi 15 minut. Potom polévku odstavíme z plotny, rozmícháme v ní rozšlehané vejce a nakonec nasypeme nasekanou zelenou petrželku. Dál už nevaříme.