Parmezánové bochánky recept
Parmezánové bochánky upečené doma ve vlastní troubě jsou vynikající, a to především díky skvělé chuti sýra.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g chlebové pšeničné mouky
- 300 ml vody
- 2 vejce
- 100 g parmezánu
- 2 lžíce cukru krupice
- 1 lžička mořské soli
- 50 ml rostlinného oleje
- 5 g sušeného droždí
Způsob přípravy
Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. V míse smícháme droždí s vlažnou vodou, přidáme olej a 1 vejce a prošleháme. Pak postupně přidáváme mouku, sůl, cukr a umícháme hladké těsto.
Těsto vyklopíme na pomoučený vál a hněteme ho důkladně rukama tak dlouho, až se přestane lepit. Velkou mísu vymažeme olejem, přendáme do ní těsto a přikryté čistou utěrkou ho necháme kynout nejméně půl hodiny.
Vykynuté těsto na vále rozdělíme na malé bochánky, naskládáme je na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nastrouhaným parmezánem. Na plechu bochánky necháme kynout ještě 15 minut a pak je v předehřáté troubě pečeme přibližně 12 minut dozlatova.