Vánoční dýňový chléb recept
Vánoční dýňový chléb je lahůdka třeba právě pro vánoční stůl. Jednoduchá a chuťově výjimečná.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 300 g dýňového pyré
- 50 g hnědého cukru
- 1 lžička jedlé sody
- 50 ml rostlinného oleje
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 hrnku nasekaných ořechů(vlašské,pekanové)
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1 hrnek cukru krystal
- 1 lžička mleté skořice
Způsob přípravy
Vánoční dýňový chléb je lahůdka třeba právě pro vánoční stůl. Jednoduchá a chuťově výjimečná. Připravíme si dýňové pyré uvařením 300 g dýně ve vodě do měkka a po slití přebytečné vody dýni rozmixujeme na kaši. Ve velké míse smícháme mouku, oba cukry, prášek do pečiva, hřebíček, muškátový oříšek a skořici. V jiné míse smícháme olej, dýňové pyré a nasekané ořechy. Nyní obě směsi smícháme dohromady a vytvoříme tuhé těsto.
Vymažeme si formu a těsto do ní nalijeme. Chleba pečeme v troubě předehřáté na 220 stupňů asi hodinu a čtvrt. Párátkem vyzkoušíme, zda je chléb propečený a pak vyndáme formu z trouby a hotový bochníček vyklepneme a necháme vychladnout. Hotový chléb spotřebujeme nebo ho uložíme v obalu do mrazničky a v den spotřeby necháme rozmrazit při pokojové teplotě.