Housky recept
Už jste si zkoušeli upéct domácí housky? Voňavé, právě vytažené z trouby, které šíří lákavou vůni?
A na povrchu posypané oblíbenými semínky.(sezamové, dýňové, kmín, mák, hrubá sůl aj.)
(celý recept)
Ingredience receptu
- 125 ml mléko
- sůl
- 1 žloutek
- 1 kávová lžička moučkový cukr
- sezamové semínko, dýňové aj.
- 1 ks vajíčko
- 20 g droždí
- 50 g oleje
- kmín
- pečící papír nebo tuk
- sůl - hrubá
- mák
- 250 g mouka - polohrubá
Způsob přípravy
Nejdříve si uděláme kvásek. Dáme si ohřát trochu mléka. Připravíme si hrneček a rozmělníme do něj droždí. Zasypeme maličko cukrem a přilijeme trochou teplého mléka. Dáme stranou.
Do větší nádoby si nasypeme polohrubou mouku a lehce osolíme. Vyklepneme vajíčko. Přilijeme mléko. Dáme trochu oleje a vyklepneme hotový kvásek. Suroviny zamícháme, prohněteme a necháme kynout.
Na linku si dáme silikonový vál a vykynuté těsto rozkrájíme na 15 kusů.
Vezmeme si jeden kus, rozkrojíme ho na tři, uděláme z nich válečky a zapleteme houstičku. To pakujeme z každého kusu. Předehřejeme trochu troubu. Na plech položíme pečící papír nebo ho vytřeme tukem.
Rozklepneme vajíčko a žloutek naředíme lehce vodou. Mašlovačkou potíráme housky, posypeme semínky a dáme do trouby upéct. Dobrou chuť.