Domácí rohlíky a housky recept
Pojďme si upéci domácí rohlíky a housky! Nejprve si zaděláme kvásek. Do hrnku si rozdrobíme droždí a zasypeme zlehka cukrem. Zakápneme vlažným mlékem. Necháme chvíli vzejít.
(celý recept)
Ingredience receptu
- mák
- cukr - krupice
- 1 vajíčko
- 2 polévkové lžíce máslo – čerstvé
- 1 hrnek mléko – polotučné
- sůl
- kmín - celý
- 3 hrnky mouka – polohrubá
- 1 polévková lžíce droždí – sušené
Způsob přípravy
Do větší nádoby si prosejeme mouku a osolíme. Vhodíme kousek pravého másla. Vyklepneme vaječný žloutek. Důkladně smícháme.
Přidáme kvásek z hrnečku, všechny suroviny promícháme a dáme kynout. Předehřejeme si troubu na 180 °C.
Na silikonovém vále si těsto si rozválíme. Radýlkem si vykrájíme trojúhelníky. Stočíme do rohlíků. Z části těsta vytvoříme válečky a upleteme houstičky.
Bílek si vyšleháme a mašlovačkou pomažeme pečivo. Posypeme kmínem nebo mákem. Kdo chce, může dát navrch hrubozrnnou sůl. Pečeme v troubě přibližně čtvrt hodiny.