Domácí pšeničný chléb s oblíbenými semínky recept
Upečte si doma chléb z pšeničné mouky a ozdobte ho oblíbenými semínky.
Pečeme ho na plechu vyložený pečícím papírem. Nebo ve formě na chléb vymazané olejem.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 20 g kvasnice (droždí)
- 1/2 kg pšeničná mouka – hladká
- 50 g pravé máslo
- 0,275 l mléko – např. polotučné
- 1 ks vajíčko
- tuk - olej
- 2 kávové lžičky sůl
Způsob přípravy
Základem chleba je kvásek. V hrníčku si ohřejeme 0,125 l polotučného mléka a rozmělníme droždí. Zamícháme. Půl hodinky bude droždí nerušeně kynout.
Předehřejeme si troubu na 180°C. Do větší nádoby si prosejeme mouku a trochu osolíme. Přikrojíme kousek pravého másla a zalijeme 0,150 l polotučného mléka. Vmícháme hotový kvásek a společně důkladně zapracujeme.
Na silikonovém vále si vytvarujeme z těsta chléb a položíme ho na plech. Zakryjeme utěrkou a a dáme na půl hodinky odpočívat.
Chléb pomažeme vajíčkem a ozdobíme kmínem nebo oblíbenými semínky (např. lněnými, slunečnicovými, sezamovými aj.). Dáme upéct do trouby na tři čtvrtě hodiny. Necháme vychladnout a můžeme servírovat např. s máslem a jarní cibulkou.
Komentáře Domácí pšeničný chléb s oblíbenými semínky
dělal jsem přesní postup a těsto nerostlo vůbec