Hříšné mlsání: 3 recepty na dezerty s oblíbenými likéry

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Nepohrdnete sklenkou dobrého pití a milujete sladké? Pak vás určitě zaujmou dezerty, v nichž je tajnou přísadou některý z oblíbených likérů. Přinášíme vám tři recepty, které potěší v zimních pošmourných dnech.

1. Vaječný koňak - nejen sváteční klasika

Smetanový alkoholický nápoj sytě žluté barvy se těšil oblibě už za doby raného středověku. Základní kombinace pro přípravu vaječného likéru se skládá z mléka, smetany, vajec nebo vaječných žloutků, pálenky a cukru. Vznikne hustý nápoj, jenž se nejen u nás, ale také ve světě tradičně popíjí o svátcích, jako jsou Vánoce a Velikonoce. Takzvaný ajrkoňak ale chutná i v létě, stačí přidat do sklenice pár kostek ledu. Aromatický sladký "alko" nápoj je také oblíbenou přísadou do moučníků. Dodá jim vůni, barvu i chuť. Ideální je například jako přísada do muffinů.

Muffiny s vaječným likérem

Potřebné přísady: 150 g másla, 120 g krupicového cukru, 2 vejce, 100 g zakysané smetany, 75 g škrobu (bramborový, kukuřičný), 120 g hladké mouky, 2 lžíce kypřícího prášku do pečiva, 120 g vaječného likéru, 1 balení ztužovače šlehačky (volitelné)


Postup:

Troubu předehřejeme na 180°C a formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. V míse utřeme změklé máslo s cukrem, postupně přimícháme vejce, zakysanou smetanu, likér a metličkou nebo vařečkou směs prošleháme. V jiné míse smícháme mouku, prášek do pečiva, škrob a sypkou směs postupně vmícháme do základu. Hladké těsto rozdělíme do košíčků na muffiny a dezert pečeme přibližně 25 – 30 minut.

2. Smetanový polibek Baileys

Za původem dalšího oblíbeného smetanového likéru se musíme vypravit do Irska, do 70. let 20. století. Nápoj vznikl především jak exportní produkt a pyšní se vyváženou chutí jemné irské whisky, kvalitní smetany, kakaových bobů a vanilky. Podobně jako vaječný likér se i Baileys přidává do kávy nebo některých moučníků. Vyzkoušejte nepečený recept s chutí unikátního likéru.

Nepečený dezert s Baileys

Potřebné přísady: 150 g sušenek Oreo, 100 g kvalitní hořké čokolády, 50 ml mléka, 100 ml Baileys, 500 g smetany ke šlehání 33%

Postup:

Sušenky rozebereme na půlky a nožem odstraníme mléčnou náplň. Placičky bez náplně nalámeme na menší kousky do pevného sáčku (např. vhodného pro mrazení potravin) a za pomoci válečku je rozdrobíme. Mléko a polovinu množství likéru nalijeme do rendlíku a přivedeme k varu. Hrnec sundáme z plotny. Do tekuté směsi vmícháme nasekanou čokoládu a za občasného promíchávání ji necháme zcela rozpustit. Směs dáme vychladit. Mezitím ušleháme šlehačku (můžeme přidat ztužovač). Polovinu šlehačky smícháme s mléčnou náplní ze sušenek a zbylým likérem. Další půlku vmícháme do vychlazené čokoládové náplně. Do menších sklenic vrstvíme rozemleté sušenky, vrstvu čokoládového krému a vrstvu světlého krému až do vyčerpání zásob. Přičemž poslední vrstvou bude čokoládový a světlý krém. Dezert dáme na hodinu vychladit a servírujeme.

3. Amaretto hořké jako láska

Chutný likér s mandlovými tóny je doma ve slunné Itálii a jeho název je zdrobnělinou výrazu amaro – tedy hořký. Někdy je spojován i s italským výrazem pro lásku – amore -, protože podobně jako likér, i láska občas bývá hořko sladká. V Itálii se likér těší velké oblibě, a tak není divu, že nechybí ani v receptech na tradiční italské dezerty.

Tiramisu

Potřebné přísady: 500 g Mascarpone, 100 g moučkového cukru, 200 g cukrářských piškotů, 4 žloutky, 2 bílky, 2 malé šálky silného espressa (lze použít i instantní kávu), 2 lžíce Amaretta, kakao

Postup:

Vaječné žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny. Opatrně vmícháme mascarpone a bílky vyšlehané do sněhu. Espresso vylijeme do hlubokého talíře a smícháme s likérem. Do směsi namáčíme piškoty, které vrstvíme do připravené čtvercové nádoby. Na piškoty naneseme vrstvu krému, pak další vrstvu piškotů a takto pokračujeme do vyčerpání zásob. Poslední vrstvou musí být krém, který posypeme kakaem a dezert dáme na několik hodin odpočinout do lednice (ideálně přes noc).

Muffiny s kousky čokolády

Muffiny s kousky čokolády


Tyto malé dezerty se těší velké oblibě. Hotové jsou za chvilku a chutnají skvěle!


Latté s vaječným likérem

Latté s vaječným likérem


Oblíbený likér lze přidat i do horkých nápojů, například do kávy s vyšlehaným mlékem.


Nepečený tvarohový dort

Nepečený tvarohový dort


Dezert bez pečení a plný lahodný náplně? Vyzkoušejte recept na tvarohový dort!


Oreo sušenky dezert do skleničky

Oreo sušenky dezert do skleničky


Do dezertů lze přidat i oblíbené sušenky, například ty s mléčnou náplní.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Hříšné mlsání: 3 recepty na dezerty s oblíbenými likéry, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: hříšné, mlsání:, dezerty, oblíbenými, likéry.

Kde najít informace



×