Bábovka (hrníčková, olejová) recept
Bábovka (hrníčková, olejová) je vláčná a má spoustu variant podle druhu přísad. Mohou to být nasekané oříšky nebo mandle, nahrubo nastrouhaná čokoláda, strouhaný kokos a další. Náš recept je na bábovku mramorovou.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 0,5 hrnku rostlinného oleje
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 1 hrnek sladké smetany
- 3 vejce
- moučkový cukr na posypání
Způsob přípravy
Vejce s cukrem a vanilkovým cukrem ušleháme do pěny. Postupně přidáváme olej a smetanu. Mouku smícháme s práškem do pečiva a za stálého šlehání ji nakonec také přidáme do těsta. Mezitím si troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Formu na bábovku vymažeme olejem a vysypeme moukou. Polovinu těsta nalijeme do formy. Do zbylého těsta důkladně rozmícháme kakao a pak ho také vlijeme do formy. Lžící na několika místech těsto zlehka promáčkneme.
Bábovku pečeme v předehřáté troubě 30 až 40 minut. Opatrně doprostřed píchneme špejlí a pokud ji vytáhneme suchou, je bábovka upečená.
Hned ji vyklopíme, necháme vychladnout a před nakrájením lehce posypeme moučkovým cukrem.