Rakytník - rostlina budoucnosti s vysokým obsahem vitaminu C…
Rakytník byl známý již v dávné minulosti lidového léčitelství v oblastech Mongolska, Sibiře a Číny. Považuje se za superpotravinu budoucnosti, hlavně díky jeho vysokému obsahu vitaminu C a dalších blahodárných složek, které vám mohou pomoci při virózách, chřipce nebo angíně.
Co rakytník obsahuje?
Oranžové plody rakytníku dozrávají na konci srpna až v říjnu. V tuto dobu mají nejvyšší obsah zdraví prospěšných látek a měli by se sklízet. Oranžové plody obsahují sacharidy a díky tomu mají sladší chuť. Bobule obsahují vitaminy B, B1, B2, B6, B3 (nervová soustava), B9 (krvetvorba), C, P (zabraňuje rozkladu vitaminu C), D ( pro pevné kosti a reguluje množství vápníku v těle), E (antioxidant), K (srážlivost krve).
Léčivé účinky
Rakytník je dobré užívat preventivně proti chřipkám a dalším infekčním onemocněním. Měli bychom si ho ordinovat v období chřipek, v předjaří i na podzim, protože dostává náš organismus do kondice a zbavuje ho únavy. Plody rakytníku mohou užívat jak děti, dospělí tak i senioři. Velmi pozitivně ovlivňuje činnost jater, plic a trávicí ústrojí, dále je skvělé ho užívat, pokud trpíte na kožní problémy jako je akné, popáleniny nebo ekzémy. Rakytník reguluje krevní oběh a ovlivňuje krvetvorbu, skvělé se hodí také při detoxikaci organismu. Při pravidelném užívání zvyšuje odolnost vůči stresu a je velmi účinný pokud trpíte na revmatismus. Rakytník je možné užívat dlouhodobě, nárazově i ve formě léčebných kůr. Vždy záleží na konkrétním produktu, ve kterém je rakytník řešetlákový obsažen.

Cheesecake z rakytníku a pomerančové šťávy
Dopřejte si sladkou podzimní vitamínovou bombu. Rakytník je zdrojem velkého množství vitamínů a také obsahuje ochranné nenasycené mastné kyseliny.

Rakytníkový koláč
Čas sklizně blahodárného rakytníku je tady. Zkuste si připravit svěží rakytníkový koláč s drobenkou.