Hruškové chutney recept
Hustá omáčka, které se u nás říká čatní, se používá k dochucení pokrmů a zvýraznění jejich chuti. Hrušková varianta čatní se skvěle hodí například k drůbežímu masu nebo nejrůznějších druhům sýra.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 a půl kg hrušek
- 2 citrony
- 200 g cukru krupice
- 500 ml jablečné šťávy
- 200 ml vinného octa
- ½ čajové lžičky mletého kardamomu
- 1 celá skořice
- ½ čajové lžičky mletého chilli
- 100 g zázvoru
Způsob přípravy
Hrušky oloupeme, nakrájíme na čtvrtiny a zbavíme jader. Oloupané slupky i jádra nevyhazujeme, ale odložíme stranou. Očištěnou dužinu nakrájíme na menší kousky.
Zázvor oloupeme a nakrájíme nadrobno. Citrony umyjeme, osušíme a kůru nastrouháme. Nakonec z nich vymačkáme šťávu.
Do širšího hrnce nasypeme cukr, zahřejeme ho a necháme zkaramelizovat. Poté k němu přilijeme jablečnou šťávu, ocet a necháme karamel rozpustit.
Do hrnce přidáme slupky a jádra, směs přivedeme k varu a necháme 10 minut povařit. Poté tekutinu přecedíme přes síto a nalijeme ji zpět do hrnce. Přidáme zbytek ingrediencí a směs přivedeme k varu. Pak plamen stáhneme a tekutinu provařujeme přibližně dvě hodiny. Ke konci vaření směs pořádně promícháváme, protože může mít tendenci se připalovat.
Z tekutiny vyndáme skořici i kousky zázvoru a ještě teplé čatní nalijeme do sterilních sklenic, které zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.