Pár tipů na zdravé vánoční cukroví...
Vůně cukroví dokáže v interiéru vykouzlit tu pravou podzimní atmosféru. Začínáme s přípravami na Vánoce a tak se u nás inspirujte zdravější variantou tohoto sladkého potěšení, bez které se neobejde žádná vánoční tabule.
Cukroví dělá “hezká” těla
Vánoční cukroví je plné cukru, bílé mouky a často nepříliš kvalitních tuků. Při jeho konzumaci můžete pociťovat, jak se vám tato dobrota usazuje v tukových polštářcích. Bílá mouka neobsahuje téměř žádnou výživovou hodnotu a tělu nedodá potřebné látky, jako jsou vitamíny, minerály a vláknina. Přidáte-li polevu nechtěná kily jsou na světě. Naštěstí je tu také zdravější alternativa tohoto sladkého potěšení.
Jde to i jinak
Také cukroví má svou zdravější variantu a přitom se nemusíte některých oblíbenych druhů vzdávat. Stačí místo bílého cukru použít med nebo přírodní sirup. Med totiž narozdíl od bílého cukru obsahuje stopová množství některých vitamínů skupiny B, vitamínu C a minerálních látek jako je vápník, hořčík, sodík, fosfor, draslík a železo. Další výhodou medu je jeho vyšší sladivost a tak ho do cukroví můžete použít pouze 4 díly oproti 5 dílům cukru.
Místo bílé pečte ze špaldové mouky, která je lehce stravitelná. Pokud máte intoleranci na lepek můžete využít také mouku kukuřičnou nebo rýžovou. Místo nekvalitního tuku použijte olivový olej nebo jemně mleté ořechy, které obsahují zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny, omega-3 a omega-9, a vitamín E.
Bez polevy to nejde
Nejlepší na cukroví je poleva, která se používá na dokončení skoro většiny druhů cukroví. Pokud už máte upečené těsto z odlehčených surovin, vyzkoušejte také polevu. Přísun cukru se dá omezit výběrem kvalitní marmelády, která obsahuje hodně ovoce. Čokoládovou polevu vytvořte z kvalitní hořké čokolády nebo kakaa.

Cukrové šátečky
Cukrové šátečky jsou sladké potěšení ke kávě pro vaše hosty, nebo také sladká svačinka pro děti.