Dominikánské pomerančové košíčky recept
Dominikánské pomerančové košíčky jsou moučníky vonící po pomerančích. Se sněhovou čepičkou a marmeládou z exotického ovoce chutnají skvěle.
(celý recept)
Ingredience receptu
- košíčky :
- olej ve spreji
- 1 3/4 hrnku hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 100 g čerstvého másla
- 1 hrnek cukru krupice
- 3 vejce
- 1 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- pomerančová kůra z 1 pomeranče
- 1/2 hrnku pomerančové šťávy
- zdobení :
- 1 hrnek cukru krupice
- 1/4 lžičky soli
- 4 vaječné bílky
- 1 lžička limetkové šťávy
- nastrouhaná kůra z 1 limetky
- 1/2 hrnku ananasového nebo mangového džemu
Způsob přípravy
Dominikánské pomerančové košíčky jsou moučníky vonící po pomerančích. Se sněhovou čepičkou a marmeládou z exotického ovoce chutnají skvěle. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Připravíme si plech a 10 košíčků, které vystříkáme olejem ve spreji. Ve velké míse smícháme mouku s práškem do pečiva a solí. Máslo a cukr a šleháme v mixéru asi tak 5 minut až vznikne bledý a nadýchaný krém. Nyní do krému postupně přidáváme za stálého šlehání vejce, jedno po druhém. Pak přidáme nadrobno nakrájenou pomerančovou kůru a vanilkový extrakt. Nyní snížíme rychlost šlehání a přisypeme 1/3 moučné směsi. Když ji zašleháme od krému, přidáme polovinu pomerančové šťávy a dobře promícháme. Nyní přidáme další třetinu mouky a pak zbytek pomerančové šťávy.
Nakonec do těsta nasypeme zbytek mouky a znovu důkladně promícháme. Hotové těsto rozdělíme do košíčků a v předehřáté troubě je pečeme přibližně 20 minut. Po upečení je necháme vychladnout. Mezitím si připravíme polevu. Sůl, cukr a půl hrnku vody svaříme v malém kastrůlku na cukerný roztok. V míse ušleháme bílky s limetkovou šťávou a pak do nich postupně zašleháme horký cukerný roztok. Šleháme asi 5 minut ve studené lázni, až bílky ztuhnou. Pak do nich vmícháme nastrouhanou limetkovou kůru. Lžičkou vykrojíme v každém upečeném košíčku důlek, do kterého dáme ovocný džem. Povrch košíčků pak ozdobíme sněhovou polevou a můžeme ještě ozdobit pokrájenou pomerančovou kůrou.