Top omáčky k chřestu. Vyzkoušejte teplé i studené varianty!
Chřest odjakživa platí za tak trochu luxusní potravinu. Jeho pěstování je velmi náročné, vyžaduje písčité půdy a ruční péči i sběr. Také sezona této zeleniny není nijak dlouhá. Startuje v druhé polovině dubna a na konci června už je po všem. I přesto se jedná o zeleninu velmi populární díky její chuti i složení. Chřest lze připravit několika způsoby a výtečně chutná v kombinaci s nejrůznějšími omáčkami. Kterými? Dozvíte se níže!
Za éry komunismu se u nás na tuto ceněnou potravinu zapomnělo, přitom jsme kdysi patřili k jejím exkluzivním pěstitelům. Do Čech se chřest dostal v polovině 18. století a pěstoval se především na Moravě, v okolí Moravského Krumlova. Na kvalitním moravském chřestu si pochutnávala především šlechta po celé Rakousko – uherské monarchii a dokonce se mu přezdívalo "bílé zlato".
Protože vypěstovat chřest není úkol snadný, za války se na tuto zeleninu zapomnělo a stejně tak tomu bylo i za dob komunismu. Dnes je zašlá sláva chřestu u nás opět oprášena a pěstuje se především v okolí Mělníku.
Chřest v kuchyni
Lidově se mu přezdívá špargl a i přes náročnost pěstování je po této zelenině velká poptávka, protože je chuťově i složením zajímavá. Ve stoncích chřestu nalezneme řadu vitamínů, stopových prvků a žádný tuk. V sezoně se proto konzumace šparglu nevyhýbejte, protože byste své zdraví značně ochudili.
Nejčastější formou přípravy chřestu je vaření ve vodě. Chřest se dá i zapékat, ať už samotný nebo například ve formě slaného koláče. Pokrm chutná skvěle v kombinaci s nejrůznějšími omáčkami, přičemž za klasiku je považovaná omáčka holandská varianta. Existují však i další omáčky, které se k chřestu skvěle hodí. Které?
Studená šunková omáčka
Její příprava je velmi snadná. Omáčka se nevaří a hotová je do pár minut.
K přípravě tohoto dipu budete potřebovat: 200 g vařené šunky, 250 g zakysané smetany, lžičku hořčice, 50 ml sherry, sůl a pepř
Postup: šunku nakrájíme na menší kousky, vložíme do mixéru společně se zbytkem ingrediencí a rozmixujeme.
Smetanová pomerančová omáčka
Jde o lehčí variantu bešamelových omáček a nenajdete v ní žádné vejce, takže se hodí i pro alergiky. Připravit se dá i ve variantě bez lepku.
Budete potřebovat: lžíci másla nebo margarínu, 2 lžíce Gustinu (kukuřičný škrob) nebo rýžové mouky, 250 ml smetany (živočišné nebo rostlinné), 300 ml vývaru (zeleninový či kuřecí – lze použít i z kostky), 2 lžíce pomerančové šťávy, pepř, sůl a špetku třtinového cukru
Postup: v hrnci rozpustíme tuk, přidáme škrob a vytvoříme jíšku. Tu za pečlivého míchání rozředíme vývarem a necháme chvilku prohřát. Do základu nalijeme smetanu, přidáme čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávu, cukr, sůl a pepř. Omáčku promícháváme, necháme pár minut lehce probublávat dokud nezhoustne.
Alternativa k holandské omáčce
Holandská omáčka je opravdová klasika, která se velmi "kamarádí" s chřestem, ale také s rybami či dary moře. Tento recept je o něco méně náročný na přípravu, a také se vždy podaří.
Budete potřebovat: 2 žloutky, lžíci citronové šťávy, lžičku dijonské hořčice, lžíci zakysané smetany, 150 g másla, lžičku cukru, lžičku sušeného estragonu, sůl a pepř.
Postup: do mixéru vyklepneme žloutky, přilijeme šťávu z citronu, přidáme sušený estragon, hořčici, trochu soli, cukru a zakysanou smetanu. Ingredience promixujeme do hladké konzistence. V hrnci rozehřejeme máslo a pomalu ho budeme přilévat k základu omáčky v mixéru, který necháme běžet na mírné otáčky. Omáčku dochutíme solí, pepřem a můžeme podávat.

Zapečený chřest se šunkou a rajčaty
Zapečená varianta oblíbené jarní zeleniny. V kombinaci se šunkou a rajčaty vytvoří výtečnou večeři.

Zelené chřestové rizoto
Chřest skvěle chutná i v rizotu, které se připravuje z rýže Arborio či Carnaroli a jemnou nakyslost mu dodá trocha bílého vína.

Jarní salát s chřestem
Co takhle salát plný vitamínů a sezónní zeleniny? Vyzkoušejte variantu s chřestem!

Grilovaný chřest
Stonky chřestu chutnají výtečně také na grilu. Příprava není složitá a výsledek stojí za to.