Novoroční čočková polévka recept
Novoroční čočková polévka nesmí chybět prvního ledna na stole. Nebo na tyto pověry nevěříte? Tak si alespoň pochutnáte.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 100 g čočky
- 3 stroužky česneku
- 1 bílá cibule
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 1 ostravská klobása
- 1,5 l vody nebo vývaru
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička mletého pepře
- 1 lžička soli
- 1 lžička majoránky
- 1 lžíce hladké mouky
- zelená petrželka
Způsob přípravy
Čočku propláchneme studenou vodou. V hrnci rozpustíme máslo v oleji, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, utřený česnek, papriku, pepř a za stálého míchání restujeme až cibule zesklovatí. Pak přidáme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku.
Nyní do hrnce nasypeme čočku, vše zalijeme vodou nebo vývarem a vaříme dokud čočka nezměkne. Mezitím si na oleji osmahneme na malé kousky nakrájenou klobásu.
Do hotové polévky přidáme majoránku, klobásu, sůl podle chuti a nasekanou petržel a už jen krátce provaříme.