Domácí chleba recept
Voňavý domácí chleba právě vytažený z trouby je pochoutka. Stačí čerstvé máslo a sůl, nebo domácí marmeláda a opravdu si pochutnáte.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 kg hladké mouky
- 5 dkg droždí
- sůl
- kmín
- 0,5 l vody
- lněné nebo slunečnicové semínko
- 1 lžička cukru krupice
Způsob přípravy
Voňavý domácí chleba právě vytažený z trouby je pochoutka. Stačí čerstvé máslo a sůl, nebo domácí marmeláda a opravdu si pochutnáte. Nejprve si připravíme kvásek. Do hrnku dáme droždí, pár lžic vlažné vody a cukr. Dobře rozmícháme a necháme vykynout na teplém místě. Ve velké míse pak smícháme mouku, vykynutý kvásek, půl litru vody, trochu soli a kmínu. Můžeme přidat podle chuti i lněná nebo slunečnicová semínka. Důkladně těsto uhněteme.
Přendáme ho na pomoučený vál a ještě rukama důkladně zpracujeme. Z těsta pak utvoříme 2 bochníčky a necháme je přikryté utěrkou na teplém místě vykynout. Po vykynutí bochníčky přendáme na plech, potřeme slanou vodou a v předehřáté troubě troubě pečeme při teplotě kolem 120 stupňů asi půl hodiny. Protože každá trouba peče jinak, chleba hlídáme a občas během pečení potíráme slanou vodou. Hotové bochníčky necháme vychladnout.
Komentáře Domácí chleba
Dobrý den, když se peče chléb, tak teplota trouby 120 stupňů je málo, dala bych 220 stupňů. Asi chyba.