Cibulový závin recept
Záviny jsou praktické, protože nejsou nijak těžké na přípravu a do těsta se dá zabalit leccos, třeba spousta cibule. Tato zelenina je zejména na podzim a v zimě velmi prospěšná zdraví, protože posiluje imunitu a pomáhá v boji s viry. Cibulový závin lze servírovat jako hlavní chod nebo jako chuťovku k pivu a vínu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 1 lžíce oleje
- 120 ml vlažné vody
- špetka soli
- Náplň:
- 1,5 kg cibule
- 100 g anglické slaniny
- 4 lžíce oleje
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička tymiánu
- 2 lžíce strouhanky
- sůl
- pepř
- tuk na potření
Způsob přípravy
Mouku nasypeme na vál a uprostřed vytvoříme důlek. Do něj nalijeme vodu, přidáme sůl a olej. Vidličkou zapracujeme přísady do mouky a rukama vytvoříme hladké těsto. Kdo má kuchyňského robota, jednoduše smíchá všechny ingredience a nechá přístroj, aby uhnětl těsto sám.
Hladké těsto potřeme olejem, položíme ho na olejem potřený talíř, zakryjeme ho a necháme na teplém místě půl hodiny kynout. Na pomoučenou podložku vyklopíme těsto, také ho poprášíme moukou a vyválíme z něj tenký obdélník. Pod plát zasuneme hřbety rukou a směrem od středu ke krajům těsto lehce vytahujeme.
Cibule oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na tenké proužky. Na pánvi necháme vyškvařit na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme k ní cibuli a necháme ji zesklovatět. Směs lehce osolíme, opepříme, přidáme tymián, kmín a dusíme ji asi 10 minut. Poté ji odložíme stranou a necháme vychladnout.
Těsto na závin pokapeme rozehřátým máslem nebo jiným rostlinným tukem. Posypeme ho strouhankou, kterou jsme krátce na sucho opražili. Pak na těsto rozdělíme cibuli se slaninou a závin sbalíme.
Plech vyložíme pečícím papírem a závin na něj uložíme švem dolů. Potřeme ho zbylým máslem a pečeme v troubě předehřáté na 200°C, asi 30 - 35 minut.