Příprava kompotů

Dana F.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Jak na ovocné kompoty?
Chutnají vám nebo vašim dětem ovocné kompoty? Chystáte se na ně poprvé? Určitě se toho nebojte a využijte bohaté úrody ovoce. V zimě za skleničku kompotu budou všichni rádi. Máme tady pro vás několik užitečných rad a tipů, jak na to.

Základní recept
Na 1 litr vody budeme potřebovat 500g pískového cukru a přibližně 3kg meruněk, dále ½ lžičky kyseliny citrónové(na 1 litr vody). Postup je velice jednoduchý. Vodu s cukrem krátce převaříme a odstavíme. Poté umyjeme, vypeckujeme meruňky a vkládáme je do vody s kyselinou citrónovou. To nám zaručí, že nezčernají. Po chvíli vyjmeme a necháme okapat. Připravíme si zavařovací sklenice, které jsme předtím vyvařily a meruňky do nich naskládáme. Zalijeme ještě teplým cukerným nálevem, sklenice uzavřeme a dáme sterilovat cca 30minut.

Rady a tipy
Každé ovoce má jinou cukernatost, proto potřebuje jiné množství cukr na kompotování. Množství dodaného cukru také záleží na jeho zralosti. (Cukr působí jako konzervant a samozřejmě dochutí ovoce.) Každý recept proto může mít jiné množství cukru v poměru k ovoci. Zde platí pravidlo, že to člověk musí vyzkoušet a vypracovat se. Pak tu máme tip – pokud máte málo času a chcete vše urychlit, můžete ovoce skládat do sklenic a střídavě sypat cukrem(vychází to přibližně 1-3 polévkové lžíce na 700ml sklenici). Potom zalijete teplou převařenou vodou, zavřete a sterilujete podle druhu ovoce 15-35minut. Pokud se cukr nerozpustí, můžete sklenice obrátit dnem vzhůru a nechat vychladnout, rozpuštění by se tím mělo urychlit. Další rada zní – ovoce na kompotování by mělo být vždy pevné, nepřezrálé. U ovoce jako jsou hrušky a jablka před kompotováním oloupeme slupku. A nakonec - při sterilování by se sklenice neměly dotýkat, aby nepraskly.


Kompot bez cukru?
Ano, existuje recept na kompot bez cukru a je vhodný pro diabetiky. Znali ho již naše babičky a hojně ho používaly. Je to velice snadné. Na dno sklenice se dá na špičku nože sůl a už se nepřidává cukr. Sůl totiž dokáže z ovoce „vytáhnout“ sladkost a cukru není vůbec zapotřebí. Postup je pak stejný, jako je popsáno výše.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Příprava kompotů, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Příprava kompotů.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: příprava, kompotů.

Kde najít informace



×