Řecké pečené jehněčí s novými brambory recept
Řecké pečené jehněčí s novými brambory je rychlá a jednoduše připravená pečeně. Jehněčí maso je zdrojem kvalitních bílkovin a nové brambůrky ho skvěle doplní.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 3 kg jehněčí kýty
- 400 g rajčat
- 6 stroužků česneku
- 1,5 kg nových brambor
- 1 citron
- 6 lžic olivového oleje
- zelené olivy
- 1 svazek oregana
- sůl
Způsob přípravy
Řecké pečené jehněčí s novými brambory je rychlá a jednoduše připravená pečeně. Jehněčí maso je zdrojem kvalitních bílkovin a nové brambůrky ho skvěle doplní. Troubu předehřejeme na 240 stupňů. V misce rozdrtíme pár snítek oregana, česnek, trochu soli a citronovou kůru. Přidáme citronovou šťávu a pár kapek olivového oleje a umícháme bylinkovou pastu. Jehněčí pečení nařízneme na několika místech a do otvorů pastu vetřeme. Do velkého pekáče vlijeme zbytek olivového oleje, na něj vložíme jehněčí kýtu a potřeme zbytkem pasty.
K masu do pekáče přidáme nové brambory a při vysoké teplotě pečeme asi 20 minut. Pak teplotu snížíme a zvolna pečeme asi 75 minut. Během pečení maso a brambory podléváme vypečenou šťávou. Nyní z pekáče vyjmeme jehněčí a brambory a obojí necháme v teple. Do pekáče přidáme zbytek nasekaného oregana a nadrobno pokrájené olivy a rajčata. Promícháme se šťávou a podusíme asi 2 minuty. Jednotlivé porce jehněčí pečeně a brambor přelijeme vypečenou šťávou.