Grilované kuře s kokosovou rýží a chilli-limetkovou omáčkou recept
Skvělý recept na grilované kuře, které má krásně křupavou kůrčičku a jemný vnitřek, které se podává s návykovou kokosovou rýží. Doporučujeme thajskou značku kokosového mléka, protože má výraznější kokosovou chuť.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 3 malé bílé cibule
- 1/4 šálku čerstvé citronové šťávy
- 1/4 šálku octa z červeného vína
- 5 velkých stroužků česneku, rozbitých
- 1 polévková lžíce plus 1 čajová lžička soli (další podle chuti)
- 1 celé kuře
- 1 plechovka kokosového mléka
- 1 malé rajče, nasekané
- 2 lžíce plus 2 čajové lžičky jemně nasekaného červeného chilli
- 2 čajové lžičky čerstvé limetkové šťávy
- 1/2 čajové lžičky krystalového cukru
- 1 šálek nevařené jasmínové rýže
- 1 šálek vody
Způsob přípravy
Nahrubo nakrájejte 2 cibule zhruba do dvou šálků. Potom 1 šálek cibule na plátky dejte stranou.
Do mixéru vložte nakrájenou cibuli, citronovou šťávu, ocet a česnek. Postupujte při nízké rychlosti, postupně zvyšujte rychlost, dokud není směs hladká, mixujte asi 15 sekund. Do cibulové marinády zamíchejte 1 lžíci soli. Přidejte kuře a nechte marinovat minimálně 30 min v lednici.
Vložte neotevřenou plechovku kokosového mléka na 15 minut do ledničky, aby kokosový krém trochu ztuhnul. Potom otevřete plechovku a lžící zahuštěného kokosového krému dejte do malé pánve abyste si připravili chilli limetkovou omáčku. Zbývající kokosové mléko si nechte na rýži. Plátky cibule dejte do pánve s kokosovým mlékem; přidejte rajčata a 2 lžíce nasekaného chilli. Přiveďte k varu na mírném ohni a za občasného míchání vařte, dokud zelenina nebude měkká, asi 10 minut. Odstraňte z ohně a nechte mírně vychladnout. Nalijte směs do mixéru a mixujte do hladka. Přeneste do malé servírovací misky a vmíchejte limetkovou šťávu, cukr a zbývající 2 čajové lžičky nasekaného chilli.
Vložte rýži do hrnce a prsty ji promíchejte a opláchněte pod studenou tekoucí vodou. Rýži propláchněte dokud nebude voda čirá. Potom do hrnce dejte 1 šálek vody, 1 čajovou lžičku soli a vyhrazené 2/3 šálku kokosového mléka a pomalu přiveďte k varu na středně vysokém ohni a za občasného míchání. Zakryjte, snižte teplotu na nízkou teplotu a duste, dokud se tekutina nevstřebá, asi 10 minut. Odstavte z ohně a nechejte zakryté stát, dokud rýže nezměkne, asi 15 minut.
Zatímco rýže stojí, předehřejte gril tak abyste udrželi vnitřní teplotu od 200 ° C do 250 ° C. Vyndejte kuře z marinády (marinadu můžete vylít) a potom kuře dochuťte špetkou soli. Umístěte kuře na naolejované rošty přes stranu bez uhlí (nebo neosvětlenou stranu plynového grilu). Maso při grilování mazejte kokosovo-chilskou omáčkou. Grilujte dokud kůrčička kuřete není krásně křupavá a maso grilované. Přeneste kuře na talíř. Podle potřeby dochuťte kuře solí. Podáváme grilované kuře s kokosovou rýží, limetkou a zbývající kokosovo-chilli omáčkou.