Perník s kandovaným ovocem recept
Perník s kandovaným ovocem můžete ve finále ozdobit kávovou nebo čokoládovou polevou a ozdobit podle chuti. Konečný výsledek je jen na vás.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 100 g cukru krupice
- 300 g hladké pšeničné mouky
- 1 vejce
- 150 ml plnotučného mléka
- 85 g másla
- 1 lžíce rumu
- 4 lžíce tekutého medu
- 200 g kandovaného ovoce
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 citron
- 2 lžíce kakaa
- špetka skořice
- špetka mletého hřebíčku
- špetka strouhaného zázvoru
- olivový olej
- jemná strouhanka
Způsob přípravy
V míse ušleháme změklé máslo s vejcem a cukrem do světlé pěny. Přidáme mléko, med, rum, skořici, hřebíček, jednu lžíci citronové šťávy, 1 lžičku strouhané citronové kůry a strouhaný zázvor. Promícháme a nakonec přidáme nasekané kandované ovoce a mouku, ve které jsme rozmíchali jedlou sodu, kakao a prášek do pečiva. Umícháme hladké těsto.
Mezitím si předehřejeme troubu na 180 stupňů. Do formy vymazané olejem a vysypané strouhankou rozprostřeme těsto a v předehřáté troubě perník pečeme 35 až 50 minut. Na konci pečení zkusíme špejlí, jestli se těsto nelepí, a formu vyndáme z trouby. Po vychladnutí můžeme perník ozdobit podle chuti.