Tradiční anglická kuchyně. Jaká vlastně je?

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Z evropských kuchyní je anglická kchyně po francouské a italské tou třetí nejznámější. Takže se v Británii rozhodně dobře najíte, a to i když máte hlouběji do kapsy.

Anglická kuchyně je zdravá a největší důraz klade na výživovou hodnotu jídla. Většina Anličanů snídá cereálie s jogurtem nebo opečený toast, ale ve všech anglických restauracích se můžete setkat s onou pověstnou anglickou snídaní. Tvoří ji obilninové kaše, anglická slanina, vejce, šunka, párečky, toast, fazolky, bílý chléb, máslo, džem, med. A samozřejmě silný čaj, mnohdy s mlékem.

Stejně jako tradiční anglická snídaně, i čaj o páté se sušenkami a malými toasty je většinou v anglických domácnostech záležitost jen velmi příležitostná. Tahle tradiční jídla jsou tu spíše už jen pro turisty.

Co se týče úprav jídla v anglické kuchyni, převládá pečení a grilování. Používané maso je nejčastěji jehněčí, hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí či rybí. Angličané hodně holdují zvěřině a často konzumují i kvalitní ústřice a další mořské plody.


Obvyklý oběd zaměstnaného angličana bývá často jen polévka a toast. A pokud je více času, jsou tu známé „fish and chips“. Smažená ryba s hranolky je už tradičně s anglickou kuchyní spojována.

Večeře bývá v Anglii vydatnější. Maso, brambory a dušená zelenina. Mrkev, hrášek, chřest, květák, zelí apod. Nebo klasické masové koláče. Taková večeře může mít i několik chodů.

Známé tradiční anglické jídlo je „roastbeef“ - marinované a pečené hovězí maso, nebo „jacket potato“, což jsou pečené brambory plněné třeba fazolemi, houbami nebo tuňákem. A hlavně ty pověstné masové koláče. Na ty nesmíme zapomenout, protože jejich tradice sahá až do středověku, kdy se na přenášení jídel používala nádoba i víko z těsta.Od té doby jsou jedním z nejtypičtějších anglických jídel. Konkurovat mu ovšem může směle i tradiční vánoční pudink se sušeným ovocem.

Anglické sýry jsou tvrdé a my známe asi především „Čedar“. Dalším světově proslulým je „Stilton“, sýr s modrou plísní.

Angličan s oblibou pije samozřejmě whisky, ale i pivo, gin a víno. Oblíbené jsou také ovocné šťávy a z nich asi nejvíc nealkoholický bezinkový likér. Moučníky, ať už k čaji nebo ke kávě, jsou tradiční sušenky, hlavně čokoládové, koláče, vdolečky s krémem nebo malé dortíky.

Oblíbeným kořením, kromě těch základních, je worcesterová omáčka, tabasco, kečup, anglická hořčice.

Budete-li třeba v Londýně, najdete tam samozřejmě čínskou, indickou, italskou, pákistánskou a jiné a jiné kuchyně. Ale neměli byste si nechat ujít ani typickou půvabnou anglickou hospůdku (pub) a ochutnat tradiční jídla a anglické pivo. Dnešní Británie totiž, i díky slavným televizním šéfkuchařům (např. Jamie Oliver), získala zasloužené čestné místo ve světové gastronomii.

Ale abyste si pochutnali „po anglicku“, nemusíte ani cestovat, můžete si snadno i doma, ve své kuchyni, připravit pár typických anglických jídel.

Anglický pudink s kandovaným ovocem

Anglický pudink s kandovaným ovocem


Typické anglické vánoční jídlo. Zkuste ho i vy. Je to pochoutka.


Anglický rostbíf

Anglický rostbíf


Anglická klasika. Hlavně pro labužníky a milovníky masa.


Anglické toasty

Anglické toasty


K večeři, k obědu nebo k velké anglické snídani. Vždy budou chutnat.


Čočková polévka s anglickou slaninou

Čočková polévka s anglickou slaninou


Hustá a výživná. Zahřeje vás a zasytí. Možná jako vítaná teplá svačinka nebo klidně s čerstvým pečivem k večeři.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Tradiční anglická kuchyně. Jaká vlastně je?, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: tradiční, anglická, kuchyně., jaká, vlastně, je?.

Kde najít informace



×